PUBLICITÉ

Supporters van de wereldbeker: laat u inenten tegen de mazelen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/06/2006 - 00h00
-A +A

Voor ze naar Duitsland vertrekken doen supporters van de Wereldbeker Voetbal 2006 er goed aan hun gezondheidsboekje even te raadplegen om hun vaccinatieschema tegen de mazelen te controleren. Het westen van Duitsland wordt namelijk geteisterd door een mazelenepidemie. Deze ziekte is onschuldig bij kinderen, maar kan bij jongeren en volwassenen wel gevaarlijk zijn. We willen de supporters niet ontmoedigen, maar dit is wel een ideale gelegenheid om iedereen eraan te herinneren dat een kleine inspanning voor het vaccineren zou kunnen bijdragen tot een volledige uitroeiing van de ziekte in heel Europa!

PUB

Ernstige mazelenepidemie in West-Duitsland

Terwijl de ziekte dankzij het vaccin kan uitgeroeid worden, blijven de mazelen nog steeds slachtoffers maken. Elk jaar opnieuw treedt ziekte bij meer dan 30 miljoen kinderen ter wereld op, waarmee de mazelen de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen is die door vaccinatie kan worden vermeden.

In Europa werden in 2000 één miljoen gevallen genoteerd, met 7.000 overlijdens als
gevolg... De ziekte komt in de Europese landen niet bijzonder vaak voor, maar er zijn wel regelmatig epidemieën. En nu is het westelijke gebied van Duitsland dus aan de beurt, de streek van Noord-Rijnland-Westfalen, waar elf wedstrijden van de wereldbeker gepland zijn (6 in Dortmund, waarvan één halve finale en 5 in Gelsenkirchen).

Vaccinatie tegen mazelen aanbevolen voor de supporters

De epidemie is ernstig, met meer dan 1.000 bekende gevallen sedert de maand januari (een cijfer dat zeker onderschat is). De voorbije weken is het aantal slachtoffers gestabiliseerd op ongeveer 120-140 per week. Hoewel vooral kinderen het slachtoffer worden, is het goed om weten dat de mazelen ook kunnen jongeren en volwassenen kunnen besmetten en bij hen zijn de complicaties veel ernstiger (longinfecties, middenoorontsteking...). Volgens de eerste onderzoeken waren de meeste slachtoffers niet ingeënt tegen de mazelen of hadden ze geen volledig vaccinatieschema gekregen, m.a.w. de twee noodzakelijke doses voor immunisatie.

Rekening houdend met het feit dat de grote massa's in de stadiums en de samenkomsten van supporters de besmetting van het mazelenvirus vergemakkelijkt, beveelt de Duitse overheid de voetballiefhebbers die naar Duitsland willen komen aan zich te laten inenten tegen de mazelen. Dit advies geldt voor mensen die niet werden gevaccineerd of die geen herhalingsdosis hebben gehad en de ziekte niet hebben doorgemaakt.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/06/2006 - 00h00 Eurosurveillance, nr. 5, Vol 11, 11 mei 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een mazelenepidemie op komst? Gepubliceerd op 26/02/2013 - 14h58

De mazelen zijn terug in ons land! Tijdens de eerste drie maanden van 2011 werden in België 155 gevallen van mazelen geregistreerd, wat dus veel meer is dan tijdens het volledige jaar 2010. Vanwaar die stijging van het aantal gevallen en hoe moeten w...

Mazelen-bof-rodehond-vaccin: het vertrouwen is hersteld Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Het mazelen/bof/rodehond-vaccin geeft een immunologische bescherming tegen deze drie kinderziekten. Het vaccin is doeltreffend, maar in Groot-Brittannië zijn vermoedens gerezen dat het vaccin het optreden van autisme in de hand zou werken en inflamma...

Laat uw baby inenten! Geüpdatet op 24/02/2004 - 00h00

Vaccins betekenden een fantastische doorbraak in de geneeskunde. Ze beschermen onze lieverds namelijk tegen tal van ernstige of zelfs dodelijke ziekten.

Meer artikels