PUBLICITÉ

Sulfiet: bent u er het slachtoffer van zonder het te weten?

Geüpdatet door Paule Neyrat, diëtist en voedingsdeskundige op 23/08/2016 - 14h51
-A +A

Misschien kent u sulfiet wel, de stof die u soms hoofdpijn bezorgd na het drinken van een glas (slechte)  witte wijn of rosé. Maar weet u dat ook onze voeding vol sulfiet zit? We kunnen er zelfs een intolerantie voor sulfiet door ontwikkelen, maar daar wordt weinig aandacht aan geschonken. Bent u er het slachtoffer van zonder het te weten? Een korte kennismaking.

PUB

Wat is sulfiet?

Sulfiet is een derivaat van zwavel.

Zwavel is een chemisch element dat in de natuur vrij veel voorkomt. Ook in ons lichaam zit trouwens zwavel, maar dan wel in heel kleine hoeveelheden. Het zit namelijk in de twee aminozuren cysteïne en methionine, de bouwstoffen van onze eiwitten.

Zwavel kan zich binden aan andere elementen, zoals zuurstof, koolstof, waterstof, natrium, enz. Deze complexe chemische verbindingen leveren diverse producten die onder de noemer sulfiet verenigd zijn. Die hebben tal van eigenschappen.

Sulfiet word al eeuwenlang systematisch gebruikt in het vervaardigen van wijn. Daar is het ook het best om bekend.

Maar het wordt net zo zeer gebruikt in de voedingsindustrie. Er zijn trouwens maar weinig producten waar geen sulfiet in zitten.

Intolerantie voor sulfiet

Sulfiet is opgenomen in de lijst van de veertien allergene stoffen die door alle voedingsbranches verplicht op de etiketten vermeld moeten worden, ook al veroorzaakt het maar één intolerantie - met name allergische symptomen maar zonder gevaarlijke anafylactische shock.

Die intolerantie voor sulfiet manifesteert zich door hoofdpijn en/of ademhalingsproblemen en/of een lopende of verstopte neus en/of niesbuien en/of huiduitslag en/of spijsverteringsproblemen en/of krampen en vermoeidheid.

U ziet het, het gaat om een heel brede waaier! Net daarom ook is de intolerantie vaak lastig te identificeren. Dat wordt nog extra bemoeilijkt omdat de symptomen niet altijd meteen optreden. De intolerantie kan zich enkele minuten maar ook enkele uren na het drinken van sterk sulfiethoudende witte wijn manifesteren.

Een intolerantie voor sulfiet is niet spectaculair, maar ze kan het wel worden bij mensen met astma.

Intolerantie voor sulfiet is niet zo in de mode als bijvoorbeeld lactose- of glutenintolerantie. Daardoor wordt er vaak geen aandacht aan geschonken of wordt er alleen aangeraden om wijn te laten.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtist en voedingsdeskundige le 17/08/2016 - 09h57 et mis à jour par Paule Neyrat, diëtist en voedingsdeskundige le 23/08/2016 - 14h51

- https://www.anses.fr/fr/system/files/PASER2006sa0361-An01.pdf

- http://allergo.lyon.inserm.fr/fiches_patientes/Fiche4.pdf

- Mémento d'agriculture biologique: guide pratique à usage professionnel

Par Gabriel Guet Editions Agridécisions

https://les-sulfites.com/

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Astma: de voeding in vraag gesteld Geüpdatet op 04/12/2007 - 00h00

Talrijke sportmannen hebben last van astma. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat er een verband bestaat tussen astma-aanvallen en de consumptie van sommige voedingsmiddelen, waaronder alcohol.

Amelium: alles voor personen met allergie Geüpdatet op 24/09/2002 - 00h00

Om de levenskwaliteit van personen met allergie te verbeteren heeft Amelium een boetiek en daarna een on-line verkoopdienst geopend en nu heeft Amelium ook een postordercatalogus uitgebracht.

Hoe moet u omgaan met lactose-intolerantie? Geüpdatet op 06/12/2010 - 00h00

Lactose-intolerantie komt vrij veel voor en veroorzaakt hinderlijke symptomen zoals buikpijn, diarree, enz. Wat moet u doen als u geen lactose verdraagt? Wat mag u eten? Moet u bijvoorbeeld alle melkproducten schrappen?

Meer artikels