PUBLICITÉ

Suikergebruikers, waarom loopt u het risico om kanker te ontwikkelen?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 01/02/2010 - 00h00
-A +A

Is er een verband tussen kanker en onze consumptie van suiker? Ja, en het verband is zeer duidelijk. Onze consumptie van suiker zou de huidige kankerepidemie zelfs kunnen verklaren. Dit vraagt wel om een woordje uitleg.

PUB

Suiker heeft een zeer hoge glykemische index


Onze consumptie van geraffineerde witte suiker heeft enorme proporties aangenomen
In ons land evolueerde de jaarlijkse consumptie van suiker van 5 kg per persoon in 1830 tot 35 kg per persoon in 2000. In de Verenigde Staten, bereikte de consumptie van suiker in 2000 zelfs 70 kg per persoon (1). De suiker die wij eten, wordt in ons lichaam omgezet in glucose, een stof die de spieren, organen en hersenen rechtstreeks kunnen gebruiken. Geraffineerde suiker heeft echter de eigenschap dat hij een zeer hoge glykemische index heeft, wat betekent dat hij zeer snel in het bloed wordt opgenomen. Als reactie, scheidt ons lichaam meteen veel insuline af om de opname van deze glucose in de cellen te bevorderen en de glykemie te verminderen.
De afscheiding van insuline gaat gepaard met de afscheiding van een andere stof, namelijk IGF (insulinegelijkende groeifactor). Welnu, deze IGF stimuleert de groei van de cellen.

Suiker is voedsel voor tumoren


IGF bevordert de celgroei, dus ook die van kankercellen, maar stimuleert eveneens de productie van ontstekingsfactoren, die ook bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van tumoren. Insuline en IGF leiden uiteindelijk tot de ontwikkeling van tumoren en vergroten de kans dat deze tumoren ook de naburige weefsels gaan aantasten.
Op deze manier kan suiker dus bijdragen tot de ontwikkeling van tumoren. Anders gezegd: hoe meer suiker we eten, des te groter ons risico op kanker. De enorme stijging van onze consumptie van geraffineerde suiker is ongetwijfeld een verklaring voor de huidige kankerepidemie!
Als bewijs zijn hier de resultaten van enkele studies, die David Servan-Schreiber in zijn boek "Anticancer" vermeldt: "in de groep vrouwen jonger dan 50 jaar, liepen de vrouwen met het hoogste IGF-gehalte zevenmaal meer risico om borstkanker te ontwikkelen dan de vrouwen met het laagste IGF-gehalte. Hetzelfde fenomeen werd eveneens vastgesteld in verband met prostaatkanker. De mannen met het hoogste IGF-gehalte liepen in dit geval negenmaal meer risico. De glykemische index wordt ook geassocieerd met alvleesklierkanker, dikkedarmkanker en eierstokkanker.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 01/02/2010 - 00h00 "Anticancer", David Servan-Schreiber, uitg. Robert Laffont. (1) Cordain L, Eaton S, Sebastian A, et al. Origins and evolution of the Western diet: health implications for the 21st century. American Journal of Clinical Nutrition 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Glykemische index van voedingsmiddelen: waar is het goed voor? Geüpdatet op 22/06/2016 - 09h44

De index die aan suikers (koolhydraten) bevattende voedingsmiddelen wordt toegekend - de glykemische index , afgekort GI - is een goed bruikbaar en handig begrip voor wie wil afvallen, maar ook om het risico op overgewicht , obesitas en diabetes te v...

Suiker of vet: wat is de grootste dikmaker? Gepubliceerd op 19/12/2013 - 15h23

Vet en suiker krijgen om beurten de schuld van de stijging van het aantal gevallen van overgewicht en obesitas. Ons vet- en suikerverbruik is de voorbije decennia ook sterk gestegen… Wat moeten we weten over suikers en vetzuren? Welke van beide scoor...

Natuurlijke suiker: alternatieven voor witte suiker Gepubliceerd op 19/12/2013 - 15h01

Demerara, rapadura, kitul, enz. Als u deze exotische termen kent, dan is dat allicht omdat u al gezocht hebt naar natuurlijke alternatieven voor witte suiker, die o zo zoete vijand. Calorieën, bloedsuikerspiegel, smaak, zoetvermogen ... een analyse v...

Hoe bereken ik mijn BMI en mijn ideale gewicht? Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h47

Iedereen controleert zijn gewicht op de weegschaal, met meer of minder bezorgdheid al naargelang het gewicht normaal of te hoog is. Elk van ons heeft ook een ideaal gewicht, dat is het gewicht dat past bij onze lengte. Dat ideale gewicht is een van d...

Meer artikels