PUBLICITÉ

De substitutie in opspraak

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 10/02/2002 - 00h00
-A +A

Het medisch weekblad "De Artsenkrant" gooit olie op het vuur in het conflict tussen originele en generische geneesmiddelen.

PUB
Overzicht

De regering heeft verschillende maatregelen genomen om de uitgaven voor geneesmiddelen te beperken. Zo pleit de regering onder meer voor het voorschrijven van generische geneesmiddelen. De vervanging van een geneesmiddel dat door een arts werd voorgeschreven, door een (al dan niet generisch) gelijkwaardig geneesmiddel wordt substitutie genoemd. De artsen zijn er uiteraard radicaal tegen. Wettelijk gezien worden geneesmiddelen door de arts voorgeschreven en is de apotheker verplicht het voorgeschreven geneesmiddel af te leveren. Men zou dan ook kunnen denken dat in die discussie artsen en apothekers tegenover elkaar komen te staan.

Eerder tegen

Volgens de resultaten van een enquête, die door een onafhankelijk studiebureau (L'Observatoire) werd uitgevoerd, blijkt dat echter niet het geval te zijn. Slechts 21% van de apothekers is gewonnen voor substitutie van een origineel geneesmiddel door een "wit product", 17% is daar niet voor gewonnen, 16% is volledig tegen en 16% aarzelt nog. Wel is 84% van de apothekers gewonnen voor substitutie tussen generische geneesmiddelen.De apothekers die voorstander zijn van een dergelijke substitutie, voeren verschillende argumenten aan: voorraadbeheer, vertrouwdheid van de apotheker met de verschillende specialiteiten op de markt en voordeel voor de patiënt. De tegenstanders stellen echter dat er onvoldoende zekerheid is over de gelijkwaardigheid van de geneesmiddelen, verwijzen naar het probleem van verantwoordelijkheid, hebben schrik voor een conflict met de artsen en vrezen dat er "wilde" generische geneesmiddelen vanuit het buitenland zouden opduiken...Welke van de twee kampen zal het pleit winnen? Substitutie is inderdaad mogelijk voor talrijke geneesmiddelen, maar eigenlijk zou de patiënt daarover moeten beslissen, daarin bijgestaan door zijn behandelende arts... Eens te meer dus, spreek erover met uw arts...

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 10/02/2002 - 00h00 naar een enquête gepubliceerd in "De Artsenkrant" van 5/02/02.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Generische geneesmiddelen: wat verandert er? Geüpdatet op 03/04/2012 - 11h26

De overheid wil het gebruik van generische geneesmiddelen extra stimuleren om de uitgaven in de gezondheidszorg te drukken. Apothekers krijgen voortaan toelating om in bepaalde omstandigheden een ander geneesmiddel te geven als datgene dat door de ar...

Werkt uw apotheker voor u? Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

De apotheker is een belangrijke gezondheidsspecialist, die we gewoonlijk bezoeken voor kleine gezondheidsproblemen, maar soms ook voor ernstige ziekten. Maar maakt u eigenlijk voldoende gebruik van al wat uw apotheker u te bieden heeft?

Meer artikels