Het medisch weekblad "De Artsenkrant" gooit olie op het vuur in het conflict tussen originele en generische geneesmiddelen.

De regering heeft verschillende maatregelen genomen om de uitgaven voor geneesmiddelen te beperken. Zo pleit de regering onder meer voor het voorschrijven van generische geneesmiddelen. De vervanging van een geneesmiddel dat door een arts werd voorgeschreven, door een (al dan niet generisch) gelijkwaardig geneesmiddel wordt substitutie genoemd. De artsen zijn er uiteraard radicaal tegen. Wettelijk gezien worden geneesmiddelen door de arts voorgeschreven en is de apotheker verplicht het voorgeschreven geneesmiddel af te leveren. Men zou dan ook kunnen denken dat in die discussie artsen en apothekers tegenover elkaar komen te staan.
Eerder tegen
Volgens de resultaten van een enquête, die door een onafhankelijk studiebureau (L'Observatoire) werd uitgevoerd, blijkt dat echter niet het geval te zijn. Slechts 21% van de apothekers is gewonnen voor substitutie van een origineel geneesmiddel door een "wit product", 17% is daar niet voor gewonnen, 16% is volledig tegen en 16% aarzelt nog. Wel is 84% van de apothekers gewonnen voor substitutie tussen generische geneesmiddelen.De apothekers die voorstander zijn van een dergelijke substitutie, voeren verschillende argumenten aan: voorraadbeheer, vertrouwdheid van de apotheker met de verschillende specialiteiten op de markt en voordeel voor de patiënt. De tegenstanders stellen echter dat er onvoldoende zekerheid is over de gelijkwaardigheid van de geneesmiddelen, verwijzen naar het probleem van verantwoordelijkheid, hebben schrik voor een conflict met de artsen en vrezen dat er "wilde" generische geneesmiddelen vanuit het buitenland zouden opduiken...Welke van de twee kampen zal het pleit winnen? Substitutie is inderdaad mogelijk voor talrijke geneesmiddelen, maar eigenlijk zou de patiënt daarover moeten beslissen, daarin bijgestaan door zijn behandelende arts... Eens te meer dus, spreek erover met uw arts...