PUBLICITÉ

Stuifmeelallergie: welke behandeling?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/04/2017 - 10h21
-A +A

Een allergie aan pollen of stuifmeel is geen pretje. Bovendien kan men pollen tijdens het seizoen onmogelijk helemaal bannen. Maar er zijn wel behandelingen en er is desensibilisatie. Een stand van zaken met dr. Patrick Rufin*, pneumo-allergoloog.

PUB

Pollenallergie: welke behandelingen zijn er?

Dr. Patrick Rufin: De behandeling van pollinose, beter bekend als hooikoorts, is in de eerste plaats symptomatisch. Met andere woorden, men poogt eerst om de symptomen van de allergie te doen verdwijnen. Dat kan met antihistaminica voor oraal of plaatselijk (ogen, neus) gebruik. Die kan men al dan niet combineren met corticoïden voor plaatselijk gebruik in de vorm van neusdruppels en of antileukotrienen, vooral in die gevallen waarbij de patiënt naast astma ook met allergische rhinitis kampt. Beide aandoeningen komen vaak samen voor.
 

Eenmalig en voor altijd

Naast de symptomatische behandelingen, kan men een beroep doen op een desensibilisatiekuur die vroeger bestond uit een serie injecties. Maar de techniek evolueerde en krijgt vandaag de naam specifieke immunotherapie. De meeste artsen maken vandaag gebruik van de sublinguale methode (druppeltjes onder de tont en binnenkort ook smelttabletten).
De behandeling start minstens drie maanden voor het begin van het pollenseizoen. Desensibilisatie is een behandeling die in sequenties toegediend wordt over een periode van ongeveer zes maanden, drie à vijf jaar na elkaar.
Naast het feit dat de desensibilisatie de allergie doet verdwijnen, terwijl de symptomatische behandeling alleen verlichting biedt, reduceert ze ook het risico dat rhinitis evolueert naar astma. Desensibilisatie doet bovendien ook het risico op polysensibilisatie dalen.
 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 29/04/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/04/2017 - 10h21

*Dr. Patrick Rufin, hôpitaux de Paris, pneumo-allergoloog aan het laboratorium voor functioneel respiratoir onderzoek van het hôpital Necker (kinderziekenhuis).

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ