Strontiumralenaat : een krachtig middel tegen osteoporose

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 15/05/2007 - 00h00
-A +A

PUB

De dubbele werking van strontiumranelaat

De huidige behandelingen van osteoporose werken selectief door of de botafbraak tegen te gaan (bisphosphonaten, raloxifen) of door de botvorming te versterken (teriparatide). Maar sinds een aantal jaren is er een nieuw middel ter beschikking, strontiumranelaat, een geneesmiddel met een dubbele werking: het stimuleert de botmassa en het remt tegelijkertijd de resorptie af.

Uit heel wat studies blijkt het krachtige effect van strontiumranelaat. Sommige onderzoeken tonen aan dat de microarchitectuur van het bot bij vrouwen in de menopauze na een behandeling van drie jaar aanzienlijk sterker is. Dat wordt aangetoond in vergelijking met placebo en met een meting van de botdichtheid.
Twee andere onderzoeken wijzen op het fractuurwerend effect van het geneesmiddel. Het ene onderzoek werd uitgevoerd bij vrouwen ouder dan tachtig jaar met osteoporose en antecedenten van wervelfracturen. Na een behandeling van drie jaar met strontiumranelaat was het risico op een nieuw wervelfractuur gedaald met 41%, terwijl de botdichtheid toenam met 13% ter hoogte van de lenden en 7% ter hoogte van de femurhals.
Een ander onderzoek vond plaats bij een populatie van vrouwen met osteoporose van wie meer dan de helft al een fractuur had. De gemiddelde leeftijd van de proefpersonen was 74 jaar. De behandeling, gedurende drie jaar, deed het risico op een heupfractuur dalen met 36% en het risico op een nieuwe wervelfractuur met 39%.

Een overzicht van alle onderzoeksresultaten laat toe om te besluiten dat strontiumranelaat het risico op een eerste wervelfractuur met 45% doet dalen. Bij vrouwen van 80 jaar of ouder zorgt het geneesmiddel voor een daling van 32% van het risico op een perifere fractuur (pols, dij).

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 15/05/2007 - 00h00 17e Beurs Gynaecologie-Obstetrie, laboratoria Servier, april 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB