Sommige van onze vestimentaire gewoonten lijken onschuldig, maar kunnen typisch vrouwelijke problemen veroorzaken zoals genitale mycosen en urineweginfecties, vooral bij vrouwen die er gevoelig voor zijn. Specialisten hebben de link tussen ondergoed en intieme hygiëne onderzocht. Als onze intieme gezondheid de tol moet betalen voor onze koketterie….

Vulvovaginale mycosen: wat u wel en niet mag doen
Ga voor katoenen ondergoed!
Vrouwen die om de haverklap een vulvovaginale mycose oplopen, kunnen elke goede tip gebruiken. Vooral tips rond sommige "slechte" vestimentaire gewoontes zijn nuttig.
Dr. Béatrice Guigues, vicevoorzitter van het ‘Collège National des Gynécologues et Obstétriciens Français’: «Alles wat verweking, zweten, verhitting en irritatie (bijvoorbeeld door wrijving) kan veroorzaken, kan het evenwicht in de lokale flora verstoren en een vulvaire en/of vaginale schimmel doen ontstaan. De oorzaak is de veranderde vulvaire en vaginale pH».
De vulvaire en vaginale pH (de pH in de schaamspleet en de vagina) ligt idealiter tussen 4 en 4,7, maar kan dan meer basisch worden en richting 5 evolueren. Dat verstoort het evenwicht in de vaginale en vestibulaire flora (de ruimte tussen de kleine schaamlippen).
Dr Guigues: «Strings, maar ook synthetisch ondergoed, kleine slipjes en spannende of strak zittende lange broeken mogen maar met mondjesmaat worden gedragen. Dat geldt des te meer voor vrouwen die makkelijk mycosen oplopen. Zij dragen beter natuurlijke materialen zoals katoen en zijde en geen synthetische stoffen. Natuurlijk textiel zorgt minder snel voor lokale verhitting».
Een ander voordeel van katoen is dat het op 60° en soms zelfs 90° gewassen kan worden. Die temperaturen zijn dodelijk voor de Candida albicans, een schimmel uit de familie van de gisten die mycosen veroorzaakt.
Mijd inlegkruisjes!
Een Italiaanse studie heeft de rol van sommige vestimentaire praktijken bij genitale infecties nader onderzocht (1). De onderzoekers stelden formeel vast dat vaginale schimmels meer voorkomen bij vrouwen die synthetisch ondergoed dragen dan bij vrouwen die kiezen voor natuurlijke materialen (25,5% tegenover 15,7%). Maar de studie heeft ook de vijand nummer één ontmaskerd: inlegkruisjes! Een goede tip dus: draag ze, maar alleen sporadisch. Bij dagelijks gebruik vergroten inlegkruisjes het risico op mycosen en vaginale infecties (een kleine 35% tegenover 25%.) Dezelfde studie bevestigt ook dat wie heel spannende en strak zittende jeans draagt door de wrijving meer risico loopt op schimmelinfecties. Panty’s daarentegen hebben geen enkele negatieve impact.
Strings: vaak blaasontstekingen? Vergeet ze dan!
Zal ik onderbroeken of strings dragen? Het is een heel persoonlijke keuze, zowel wat het comfort als het esthetisch aspect betreft. Maar als u makkelijk urineweginfecties krijgt, is het toch goed om die vraag te stellen. En hier moet de string de duimen leggen. Prof. Jean-Paul Boiteux, verantwoordelijk voor de dienst urologie in het CHU van Clermont Ferrand: «Het overgrote deel van de blaasontstekingen wordt veroorzaakt door een pathogene microbe (meestal de colibacil Escherichia coli) die van de anus opstijgt naar de blaas. Slechtseen klein aantal gevallen van herhaaldelijk terugkerende blaasontstekingen is toe te schrijven aan de "innesteling" van deze microbe in de blaaswand. Hetzelfde principe doet zich ook voor bij seksuele betrekkingen: het is bewezen dat de microbe door de bewegingen tijdens de coïtus van het perineum opstijgt naar de blaas, wat kan leiden tot blaasontstekingen, net zoals bij wie naar het toilet gaat en zich van achteren naar voren afveegt».
En in tegenstelling tot gewone onderbroeken gedragen strings zich als een soort lift die de microben van de anus naar de vagina vervoeren!
(1) GUASCHINO, S., BENVENUTI, C., et al. SOPHY Project: an observational study of vaginal pH and lifestyle in women of different ages and in different physiopathological conditions. Part I and II. Minerva Ginecol. 2008, vol. 60, p. 1-6. Etude financée par le laboratoire Rottapharm.
Dit artikel is gebaseerd op een gesprek met dr. Béatrice Guigues, gynaecoloog-verloskundige in Caen en vicevoorzitter van het ‘Collège National des Gynécologues et Obstétriciens Français’ (CNGOF) en prof. Jean-Paul Boiteux, lid van het ‘Comité d’Infectiologie de l’Association Française d’Urologie’ (CIAFU) en verantwoordelijk voor de dienst urologie in het CHU van Clermont Ferrand.