PUBLICITÉ

Stresserende situaties de baas worden met autosuggestie

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/04/2009 - 00h00
-A +A

In ons dagelijkse leven komen we nogal wat situaties tegen die zware stress geven, zonder dat dit altijd nodig is. Zelfsuggestie of autosuggestie is een van de manieren om onze stresserende ervaringen de baas te worden. Tekst en uitleg door dr. Michel Dib*.

PUB

Hoe werkt zelfsuggestie?


Dr. Michel Dib: Het wetenschappelijke principe van zelfsuggestie steunt op het gebruik van de kracht van ons onderbewuste. Dat laatste heeft een sterke invloed op ons bewustzijn en helpt ons door moeilijke ervaringen heen. Het achterliggende idee is dat de verbeelding voor ons brein een realiteit is die het in zeer reële situaties kan gebruiken als hulpbron.

Als we ons bijvoorbeeld in een positie van mislukking plaatsen door te denken dat we een test of examen niet goed zullen doen, verspreiden onze hersenen negatieve emoties. Die emoties zullen onze beslissingen en al onze capaciteiten rechtstreeks en in negatieve zin beïnvloeden.
Als we daarentegen naar onze hersenen een signaal sturen dat zegt dat ons werk bekroond zal worden met succes, zullen de emoties die onze hersenen zullen vrijmaken en de attitudes die we zullen ontwikkelen positief zijn. Zelfsuggestie bestaat er dus in om naar onze hersenen positieve mentale beelden van onze prestaties te sturen. Door zulke suggesties krijgen we vat op onze reacties en kunnen we al onze capaciteiten inzetten om een doel te bereiken.

Er zijn verschillende manieren om dat te bereiken. Eerst en vooral door de verbeelding, door ons te dwingen om succesvolle situaties te visualiseren en dat zo gedetailleerd mogelijk. Als we slagen voor een examen, kunnen we ons die overwinning voor de geest halen: het applaus, de felicitaties van de jury, de goede punten en alle andere dingen die eruit voortvloeien.
Die mentale oefening moet langer dan een kwartier duren, als het kan een halfuur. Ze moet ook regelmatig herhaald worden en daarbij moet heel sterk op de details worden gelet. Die regelmatige oefening zal die situatie in onze hersenen inprenten, waardoor onze hersenen ze gaan beschouwen als het basisscenario dat in de praktijk zal worden omgezet.
Een andere mogelijkheid is de methode Coué.

Wat is de methode Coué?


Dr. Michel Dib: De methode Coué kent veel succes in de Verenigde Staten en is al toegepast in tal van situaties rond management. In Europa wordt ze veel minder gebruikt. Ze werd nochtans in de 19e eeuw ontwikkeld door een apotheker uit Nancy.
De methode Coué bestaat erin dat we ons bemoedigende woorden inspreken: "het zal me lukken", "ik kan dat". Het feit dat we dat zeggen en ons intussen zulke situaties voor de geest halen, roept in de hersenen een reëel beeld op van het succesvolle resultaat. De hersenen gaan het daardoor als een werkelijkheid beschouwen en zal de acties ondernemen die daadwerkelijk nodig zijn om dat te bereiken.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/04/2009 - 00h00 * Dr. Michel Dib is neuroloog in het ziekenhuis Pitié-Salpêtrière in Parijs.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
En als dromen uw leven nu eens echt kon veranderen? Geüpdatet op 15/06/2009 - 00h00

Wanneer u droomt , zijn uw hersenen bijzonder productief. Hetzelfde kan gezegd worden tijdens uw bewuste mijmeringen . Waarom zou u niet leren om uw dromen en mijmeringen positief en weldoordacht te oriënteren? Ze kunnen u helpen om problemen op te l...

De drie seksuele breinen Geüpdatet op 12/04/2010 - 00h00

Vooruitgang maken in ons liefdesleven en onze relatie , niet altijd weer dezelfde fouten maken... dat is cruciaal om gelukkig te zijn. Om daartoe te komen legt dr. Catherine Solano ons in haar laatste boek, Les trois cerveaux sexuels, uit hoe onze se...

Leer omgaan met woede en jaloezie Gepubliceerd op 28/10/2013 - 12h59

Gedaan om u achter het excuus te verstoppen: "Ik weet dat ik overdrijf, maar ik ben jaloers. Het is sterker dan mezelf, ik heb er geen vat op!". Jaloezie en gevoelens in het algemeen zijn namelijk wel degelijk te beheren. Dat blijkt uit een recente w...

Meer artikels