PUBLICITÉ

Stresseiwitten en sport

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 23/03/2009 - 00h00
-A +A

Volgens sommige recente onderzoeken zou sportbeoefening bijdragen tot de productie van stresseiwitten. Is dat erg, dokter?

PUB

Wat zijn stresseiwitten?


Wanneer we ziek worden en koorts krijgen, zet ons lichaam een reguleringssysteem in gang om de productie van eiwitten te vertragen. Logisch: de productie van nieuwe eiwitten vergt veel energie. In dringende gevallen is er geen enkele reden om onze krachten onnodig te verspillen. Er is nochtans een uitzondering: het lichaam blijft bepaalde eiwitten massaal produceren. Vreemder nog: hun structuur komt met geen enkele bekende soort overeen. Onderzoekers leidden hieruit af dat deze eiwitten wellicht zeer belangrijk zijn en noemden ze logischerwijze 'heat shock' eiwitten (van het Engels 'Heat Shock Proteins' of HSP).

Ook in de sport!


Een eigenaardige vaststelling: ook sport kan bijdragen tot een hogere productie van die bijzondere eiwitten in het bloed. Wetenschappers hebben een verband aangetoond tussen beide parameters. Men stelt inderdaad vast dat getrainde atleten in rust een lager basisgehalte aan stresseiwitten hebben dan mensen met een sedentair leven. Bij inspanning daarentegen, was de stijging van het gehalte bij de sportievelingen indrukwekkend. Om beter rekening te houden met de verschillende processen die hun productie voorafgaan, werd de benaming 'stresseiwitten' ingevoerd ter vervanging van 'heat shock' eiwitten.
Andere verbazingwekkende vaststelling: de productie van stresseiwitten verschilt enorm van persoon tot persoon. De ene produceert er meer, de andere minder. Dit zou de natuurlijke interesse van sommigen voor sportactiviteiten kunnen verklaren. Ook de leeftijd speelt een belangrijke rol. Wanneer men ouder wordt, gaat een deel van de interesse verloren, maar wat zijn daarvan de gevolgen?

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 23/03/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vlees voor sporters, vriend of vijand? Gepubliceerd op 25/08/2014 - 15h38

In de jaren '90 is er een klimaat van angst ontstaan rond vlees: er zaten gifstoffen in, het was besmet en het was gevaarlijk. Vandaag zijn het vooral de GGO's (genetisch gemodificeerde organismen) die ons zorgen baren, mede door de groeiende aandach...

Welke voedingssupplementen voor sporters? Gepubliceerd op 04/11/2016 - 12h49

Als u regelmatig aan sport doet, hebt u zich misschien al laten verleiden door voedingssupplementen die sportprestaties moeten verbeteren. Serge Pieters is voedingsdeskundige en gespecialiseerd in sport. Hij vertelt er ons meer over.

Welke sportdisciplines helpen tegen stress? Geüpdatet op 20/10/2015 - 09h14

Sport is een uitstekende activiteit om stress tegen te gaan en wordt aan iedereen aanbevolen om spanningen te verdrijven. Sommige lichamelijke activiteiten , zoals yoga of tai chi, zijn meer dan alle andere geschikt om tot rust te komen en van de str...

Meer artikels