PUBLICITÉ

Stress: vrouwen zijn "emotionele eters"

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 08/08/2006 - 00h00
-A +A

Die vaststelling werd gedaan bij een groep van werkende vrouwen. Hoe meer stress hun beroepsbezigheid voor ze meebrengt, hoe meer ze ter compensatie gaan snoepen. Dat leidt, samen met de stress, tot een slechte levenshygiëne.

PUB

Werken verandert de eetgewoonten van vrouwen

Een team van onderzoekers wou de relatie onderzoeken tussen stress en de eetgewoonten en deed daarbij enkele interessante vaststellingen. Ze onderzochten de stress die wordt veroorzaakt door de beroepsbezigheden, meer bepaald door het aantal uren dat de ondervraagden klopten.
Als men de leefgewoonten van een groep vrouwen en mannen onderzoekt, al dan niet actief op de arbeidsmarkt, stelt men vast dat naarmate vrouwen harder werken en meer last hebben van stress, ze er ook een slechtere levenshygiëne op na houden.

Stress doet snoepen

Vergeleken met de vrouwen die niet of heel weinig werken en met de mannen die werken, snoepen de vrouwelijke werknemers tussen de maaltijden door veel meer op hun werkplek. Buiten het werk besteden ze minder tijd aan lichaamsbeweging, sport en ontspanning. Ze drinken ook meer koffie en roken meer.
Net voor een vergadering, een afspraak, of een gesprek met de baas beginnen ze meer te snoepen, en stijgt ook hun verbruik van koffie en sigaretten. Hetzelfde gebeurt als ze te veel werk hebben of als de deadlines niet gehaald worden.

Stress veroorzaakt door het werk lijkt bij mannen daarentegen geen invloed te hebben op de eetgewoonten. Vinden ze misschien een andere uitlaatklep dan snoepen, roken of koffie drinken om hun stress te verwerken en zo ja, welke? In de studie komen we hierover niets te weten.

Het is in ieder geval duidelijk dat stress de levenshygiëne van vrouwen grondig verandert. Ze beginnen te eten om zich beter te voelen.
Waarom reageren ze zo op stress? Zijn ze minder bestand tegen stress dan de mannen? Of komt het gewoon door de dubbele taak die op de schouders van werkende vrouwen rust. Als ze thuis komen van hun werk, ligt er nog een hoop ander werk op ze te wachten: boodschappen doen, eten maken, het huishouden doen, de kinderen helpen bij hun huiswerk en in bad stoppen…

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 08/08/2006 - 00h00 O'Connor, Economic and Social Research Council, juli 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Komt u kilo's bij door uw werk? Gepubliceerd op 06/03/2012 - 14h08

Een Fins onderzoek dat in het International Journal of Obesity is gepubliceerd, heeft een verband aangetoond tussen gewichtstoename en vermoeidheid gerelateerd aan het werk . Zijn mensen na een lange werkdag minder geneigd om gezond te koken? Probere...

Stress op het werk: slecht voor het hart en diabetes Geüpdatet op 23/05/2006 - 00h00

Het vroegtijdig optreden van symptomen van een hartziekte en diabetes komt heel vaak voor bij mensen die last hebben van chronische stress op het werk. Een Britse studie heeft zich gebogen over de stress op het werk en het metabole syndroom , een ree...

BelStress: een studie voor minder stress Geüpdatet op 08/10/2002 - 00h00

Vier op tien gevallen van absenteïsme zijn te wijten aan stress op het werk. Dit geldt vooral voor werknemers die zich onvoldoende gesteund voelen: de resultaten van een Belgische studie zouden wel eens kunnen leiden tot een reorganisatie van het wer...

Meer artikels