PUBLICITÉ

Stress verhelpen zonder geneesmiddelen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/02/2012 - 09h28
-A +A

Slaaptabletten, kalmeermiddelen, angstremmers… het is bij ons algemeen gebruikelijk om bij stress meteen naar geneesmiddelen te grijpen. Nochtans zitten daar serieuze nadelen aan vast. We bekijken even de alternatieven…

PUB

Belgen nemen te veel slaaptabletten, kalmeermiddelen en angstremmers

Volgens de recentste cijfers – ze dateren wel al van 2008 - zou 15% van de Belgen ouder dan 15 jaar de twee afgelopen weken psychotrope middelen hebben gebruikt. Met die term wordt een groep van producten bedoeld die inwerken op het zenuwstelsel. De slaap- en kalmeermiddelen en de angstremmers vallen daaronder. Al deze geneesmiddelen hebben gemeen dat ze problemen willen verhelpen die vaak te maken hebben met stress, zoals slaapstoornissen, angst, neerslachtigheid of depressie.

Het gezondheidsministerie bestempelt dit gebruik als overdadig. Het is duur en de manier waarop ermee wordt omgegaan, stemt niet overeen met wat onder goede medische praktijken wordt verstaan. Geneesmiddelen horen immers alleen met de nodige voorzorgen te worden voorgeschreven. Normaal zouden ze maar voor een beperkte duur - hooguit enkele weken dus - gebruikt mogen worden.

 

Stress is ook te verhelpen zonder psychotrope middelen

De oplossing zou van de artsen moeten komen aangezien alle psychotrope middelen op voorschrift worden geleverd. Maar meestal gaat een dokter maar in op wat de patiënt vraagt… We kunnen dus zelf ook op zoek gaan naar alternatieven voor de psychotrope middelen.

Helemaal vooraan staat een goede levenshygiëne. Het is voor niemand nog een geheim dat regelmatig aan sport doen erg doeltreffend is tegen stress, depressie en slaapstoornissen. Ook een evenwichtige voeding en regelmatige uren zijn soms een grote hulp.

Ook alternatieve geneeswijzen kunnen op het vlak van stressbeheer goede resultaten geven. Het klopt dat het effect van de voorgestelde remedies wetenschappelijk niet bewezen is, maar wat dan nog? Duizenden Belgen maken er heel regelmatig gebruik van en voelen er zich goed bij. Als u zweert bij therapieën die geen bijwerkingen hebben - zoals homeopathie - is er dus geen reden om te aarzelen, zolang de prijzen redelijk blijven. 

Eén voorwaarde: breng altijd uw huisarts op de hoogte van alle middelen die u neemt. Want zeggen dat Belgen te veel psychotrope middelen nemen betekent niet dat geneesmiddelen hoe dan ook altijd vermeden moeten worden. Als u uw arts op de hoogte houdt van alle inspanningen die u levert om van uw stress, angsten of slaapstoornissen af te raken, zal hij makkelijker de momenten herkennen - als die er zijn – waarop u wel geneesmiddelen nodig hebt.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/02/2012 - 09h28
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe beheerst u uw stress? Geüpdatet op 01/11/2005 - 00h00

Een beetje stress is normaal en onvermijdelijk. Maar wie echt overstrest is, heeft er vaak onvoldoende verweer tegen. Als u de drie manieren kent om uw stressniveau te verlagen, zal u dat helpen om erover na te denken en uw stress onder controle te k...

Goed omgaan met stress Gepubliceerd op 07/03/2011 - 17h34

Stress hoort bij het leven. De mens is nu eenmaal een bron van stress voor zijn medemensen. Denk dus niet dat u eraan ontsnapt. Iedereen heeft stress , het is een menselijk gegeven... Maar wat moeten we ermee aan? Er gewoon leren mee omgaan, hem lere...

Slaapt u slecht? Misschien is het uw matras wel! Gepubliceerd op 13/10/2015 - 15h48

Een goede nachtrust is cruciaal voor onze gezondheid en hoe we ons voelen. Zorg dus voor een optimale nachtrust door alle bevorderende factoren bijeen te brengen. Stress en onze dagelijkse bezigheden bepalen in grote mate de kwaliteit van onze slaap,...

Meer artikels