PUBLICITÉ

Stress vergroot het risico op kanker

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/02/2012 - 09h29
-A +A

Het staat wetenschappelijk vast: stress op zich veroorzaakt geen kanker, maar het bevordert wel het verloop ervan. Het gaat dan wel om chronische stress, het type stress waar almaar meer mensen door de moderne levensstijl last van hebben (tijdgebrek, prestatiedrang). Maar hoe vergroot stress concreet het risico op kanker en wat zijn de vier gevoelens die we moeten bestrijden om kanker op een afstand te houden?

PUB

Van positieve stress naar negatieve stress

Positieve stress is stress die ons waarschuwt en in staat stelt om onmiddellijk te reageren (bij gevaar bijvoorbeeld, maar het is ook dezelfde stress die ons bevangt als we moeten praten in het openbaar, vlak voor een sportwedstrijd, enz.). Deze stress ontstaat door tijdelijke afscheiding van twee hormonen, noradrenaline en cortisol. Bij negatieve stress is er een herhaaldelijke of permanente afscheiding van deze hormonen en raakt het lichaam uiteindelijk uitgeput.

Chronische stress werkt op die manier ontstekingen in de hand en vermindert ook onze weerstand. Beide fenomenen bevorderen zoals bekend de verdere ontwikkeling van tumoren.

De stresshormonen leggen namelijk het afweersysteem stil om alle krachten van het lichaam te kunnen mobiliseren voor de te ondernemen actie. Maar als het afweersysteem uitgeschakeld is, daalt de activiteit van de witte bloedcellen waardoor kankercellen makkelijker kunnen gaan woekeren.

 

Stress en kanker: vier gevoelens die ons schaden

Van vier gevoelens die samenhangen met stress is vandaag bekend dat ze de ontwikkeling van kanker bevorderen.

 

1. Onmacht

Het gevoel van onmacht bevordert rechtstreeks de verdere ontwikkeling van tumoren. Dat is gebleken uit het volgende experiment met ratten die kanker hadden. Toen de ratten onderworpen werden aan stress waaraan ze zich konden onttrekken, wist 63% van de kanker te genezen. Amper 23% van de ratten geraakte niet uit de stresserende situatie.

 

2. Angst

Angst beïnvloedt onze overlevingskansen. Dat is bijvoorbeeld bewezen bij vrouwen die borstkanker hadden. De patiënten die deelnamen aan de gespreksgroepen waren rustiger en - vooral - hun overlevingskans was in jaren uitgedrukt het dubbele van de patiënten die niet meededen aan de groepen.

 

3. Eenzaamheid en gevoel van verlatenheid

Sommige gevoelens zorgen ervoor dat ons afweersysteem in waaktoestand gaat. Dat systeem is nochtans nodig om de kanker onder controle te houden. De patiënten die het best omringd zijn, zijn dan ook vaak diegenen met  het meest strijdlustige afweersysteem.

 

4. Schuldgevoelens

« Waarom ik? Ik draag er de schuld van! Ik heb mijn gezondheid zelf in handen en er niet goed voor gezorgd! » Dat soort gedachten belet dat mensen zich focussen op hun genezing en bepaalde acties te ondernemen. Ook hier kan een psychische impasse het afweersysteem schade berokkenen.  

 

Wat betekent dit in de praktijk? Stress bestrijden is een buffer tegen kanker. Alle technieken van relaxatie en stressbeheer zijn er goed voor.

Probeer daarnaast ook de volgende vier houdingen aan te kweken:

  1. Ik ben het die beslist! (onmacht verlamt, neem dus zelf de teugels in hand)
  2. Ik durf hulp vragen! (u laten helpen en dingen delen, maakt sterker en rustiger)
  3. Ik zorg dat ik goed omringd ben! (goede menselijke relaties zijn belangrijk - onderhoud ze en investeer erin, u zult zelf ook hulp terugkrijgen)
  4. Ik relativeer! (leg uw prioriteiten vast en ga vooruit)
Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/02/2012 - 09h29

« Anticancer », David Servan Schreiber, Uitgeverij Robert Laffont.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe beheerst u uw stress? Geüpdatet op 01/11/2005 - 00h00

Een beetje stress is normaal en onvermijdelijk. Maar wie echt overstrest is, heeft er vaak onvoldoende verweer tegen. Als u de drie manieren kent om uw stressniveau te verlagen, zal u dat helpen om erover na te denken en uw stress onder controle te k...

Lekkere geuren opsnuiven tegen de stress? Geüpdatet op 04/08/2009 - 00h00

Japanse onderzoekers hebben de reacties bestudeerd van gestresseerde ratten die blootgesteld waren aan een stof die lekkere geuren produceert. Uit het resultaat blijkt een daling van de genetische en chemische respons op stress . Die lekkere geuren h...

Goed omgaan met stress Gepubliceerd op 07/03/2011 - 17h34

Stress hoort bij het leven. De mens is nu eenmaal een bron van stress voor zijn medemensen. Denk dus niet dat u eraan ontsnapt. Iedereen heeft stress , het is een menselijk gegeven... Maar wat moeten we ermee aan? Er gewoon leren mee omgaan, hem lere...

Ik heb kanker, maar ik blijf aan het werk Geüpdatet op 06/04/2017 - 10h45

Kanker heeft heel wat gevolgen in alle domeinen van het leven, ook het professionele. Maar een beroep uitoefenen is net van cruciaal belang tijdens en vooral ook na de ziekte om er weer bovenop te komen. Karen kreeg kanker toen ze 27 was. Ze vertelt...

Meer artikels