PUBLICITÉ

Stress op het werk: wat zijn de risicofactoren en hoe besparen we het ons?

Gepubliceerd door Brigitte Bègue, gezondheidsjournaliste op 03/05/2016 - 15h15
-A +A

Stress op het werk is een kwaal waarmee almaar meer werknemers te maken krijgen, maar waar helaas nog onvoldoende rekening mee gehouden wordt. Daarom is het de taak van ieder van ons om ons tegen stress te beschermen of er op zijn minst mee te leren omgaan…

PUB

Stress is erg schadelijk voor de gezondheid

In België hebben naar schatting meer dan twee van de drie werknemers last van stress. Dat is ontzettend veel. Stress is dan wel een natuurlijk fenomeen dat het lichaam nodig heeft, maar te veel stress schaadt de gezondheid. “Het is een beetje zoals de bloeddruk: we kunnen niet zonder, maar als de bloeddruk te hoog is, is het een groot probleem”, vertelt dr. Patrick Légeron, psychiater en gespecialiseerd in stress op het werk. Chronische stress vergroot de risico’s op een depressie, op burn-out, zelfmoord, cardiovasculaire ziekten, enz.
Het kwalijke fenomeen wint nochtans terrein. Stress neemt inderdaad toe en 25% van de gestreste werknemers ondervindt er de gevolgen van op de gezondheid.

Stress en onbehagen op het werk: risicofactoren die u moet (her)kennen

De belangrijkste oorzaak van deze functiestoornis zijn de werkomstandigheden. Zes psychosociale risicofactoren zijn duidelijk geïdentificeerd:

  • 1/ intensiteit van de arbeid: overbelasting, strakke werkritmes, almaar grotere tijdsdruk en almaar strakkere deadlines, onvoorspelbare werkuren, te hoge concentratiedruk en prestatiegerichtheid, enz.
  • 2/ emotionele eisen: dat is bijvoorbeeld het geval met gezondheidsprofessionals die geconfronteerd worden met ziekte en dood of met politiepersoneel en buschauffeurs die vaak angst moeten trotseren, maar ook met luchthostesses die tijdens hun werk hun emoties moeten onderdrukken en de passagiers altijd moeten toelachen.
  • 3/ geen autonomie: werken aan de loopband, opgelegd werk, werk in ploegen, weinig of geen betrokkenheid bij de besluitvorming, te weinig manoeuvreerruimte, enz.
  • 4/ sociale relaties en verhoudingen: pestgedrag, gebrek aan respect, gebrek aan erkenning, op een zijspoor gezet worden, het gevoel niemand te zijn, agressie en onvriendelijkheid jegens werknemers die contact hebben met publiek, gebrek aan steun van hoger geplaatsten en collega’s, slechte sfeer, enz.
  • 5/ waardeconflicten: verplicht worden om een product te verkopen waar men niet achter staat of een lopend project moeten stopzetten omdat het bedrijf naar iets anders overschakelt, het gevoel te knoeien en het werk niet naar behoren te doen door tijdsgebrek, enz.
  • 6/ veranderingen: werkonzekerheid, fusies, herstructureringen, ontslag, verhuizen, veranderen van bureau, van software, van werkprocedures, enz.

Gepubliceerd door Brigitte Bègue, gezondheidsjournaliste op 03/05/2016 - 15h15

Entretien avec le Dr Patrick Légeron, psychiatre à l’hôpital Saint-Anne à Paris et fondateur de Stimulus, cabinet spécialisé dans le conseil aux entreprises sur les problèmes du stress et du bien-être au travail. Auteur du livre « Le stress au travail, un enjeu de société », Odile Jacob.

* Comité d’hygiène, de sécurité et des conditions de travail.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
BelStress: een studie voor minder stress Geüpdatet op 08/10/2002 - 00h00

Vier op tien gevallen van absenteïsme zijn te wijten aan stress op het werk. Dit geldt vooral voor werknemers die zich onvoldoende gesteund voelen: de resultaten van een Belgische studie zouden wel eens kunnen leiden tot een reorganisatie van het wer...

Stress op het werk: slecht voor het hart en diabetes Geüpdatet op 23/05/2006 - 00h00

Het vroegtijdig optreden van symptomen van een hartziekte en diabetes komt heel vaak voor bij mensen die last hebben van chronische stress op het werk. Een Britse studie heeft zich gebogen over de stress op het werk en het metabole syndroom , een ree...

Belgen en stress op het werk Geüpdatet op 08/04/2008 - 00h00

Uit een recente studie blijkt dat Belgen meer last hebben van stress dan hun Europese buren. De nefaste effecten van stress op de gezondheid zijn onderhand wel bekend. Gelukkig reikt de studie ook elementen aan om die stress te verminderen.

Stress op het werk: twee keer meer diabetes Gepubliceerd op 02/05/2014 - 15h49

Overstreste werknemers lopen twee keer meer kans om diabetes te krijgen. Dat is bewezen bij werknemers met "burn-out", een toestand van extreme werkstress die gekenmerkt wordt door lichamelijke, geestelijke en intellectuele uitputting.

Meer artikels