PUBLICITÉ

Stress op het werk: twee keer meer diabetes

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/05/2014 - 15h49
-A +A

Overstreste werknemers lopen twee keer meer kans om diabetes te krijgen.

Dat is bewezen bij werknemers met "burn-out", een toestand van extreme werkstress die gekenmerkt wordt door lichamelijke, geestelijke en intellectuele uitputting.

PUB

Stress en diabetes: een moeilijk te bestuderen verband

Het verband tussen stress en (niet-insulineafhankelijke) diabetes is moeilijk te bestuderen, want de oorzaken van stress lopen heel sterk uiteen.
Stress op het werk - want dat is wat ons hier interesseert - kan verschillende oorzaken hebben:

  • niet alleen overspanning,
  • maar ook conflicten met collega's of met een chef,
  • pesten, ongewenste intimiteiten, ...

 

Burn-out: extreme stress

Vandaar dat de onderzoekers zich in deze studie concentreerden op het burn-outsyndroom, een specifieke en extreme vorm van stress. Daarbij is sprake van volledige uitputting, zowel lichamelijk, geestelijk als intellectueel. Zelfs de intellectuele capaciteiten zijn dus aangetast.

Een ander kenmerk van burn-out is dat het vaak plots ontstaat, maar maandenlang aanhoudt.

Aan de studie namen ongeveer 800 gezonde werknemers deel van gemiddeld 43 jaar. Het ging in 76 % van de gevallen om mannen, en ze behoorden tot vijf verschillende beroepscategorieën (van hogere kaderleden tot zelfstandigen). Vijf jaar later kregen 17 van hen type 2-diabetes . Onder hen waren er echter in verhouding meer burn-outpatiënten.

Na analyse van de diverse factoren die de link tussen stress en diabetes kunnen beïnvloeden, kwamen de auteurs tot de conclusie dat burn-out het risico op diabetes verdubbelt.

Van sommige vrijwilligers waren de bloeddrukwaarden bekend en kon dus de invloed van hypertensie worden nagegaan. Uit de waarnemingen blijkt echter dat het verhoogde diabetesrisico als gevolg van stress niet kan worden verklaard door een effect van stress op de bloeddruk.
Conclusie: stress op het werk is een onafhankelijke risicofactor voor diabetes.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 27/03/2007 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 02/05/2014 - 15h49

Melamed S. et coll., Psychosomatic Medicine, 68 : 863-9, 2006.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Burn-out kan het risico op diabetes verhogen Geüpdatet op 12/12/2006 - 00h00

Volgens een Israëlisch onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Psychosomatic Medicine lopen werknemers die kampen met een burn-out (overmatige stress door het werk) meer risico om diabetes van het type 2 te ontwikkelen. Het gaat hier om de...

Parentale burn-out: als de kinderen ons uitputten Geüpdatet op 22/03/2017 - 16h57

U hebt wellicht al eens horen spreken over parentale burn-out . Achter die ‘modieuze’ term gaat een complex probleem schuil dat veel leed veroorzaakt. Erover praten is de eerste stap om zich te laten helpen.

Burn-out: als stress op het werk tot uitputting leidt Geüpdatet op 28/04/2015 - 08h52

Concentratieproblemen, slaapstoornissen, extreme vermoeidheid, tekens van depressie, een gevoel van mislukking enz. Het zijn allemaal symptomen die een burn-out kunnen aankondigen. Hoe komt iemand tot zo’n hoog stresspeil op het werk ? Welke mensen l...

Van harte naar het werk Geüpdatet op 09/10/2007 - 00h00

Een studie komt met onrustwekkende resultaten over de gezondheid van hart en bloedvaten van de doorsnee werkende Belg. 80% van de werkende mannen en vrouwen van 30 en meer zou er alle belang bij hebben om eens naar een arts te stappen.

Meer artikels