PUBLICITÉ

Stress op het werk: slecht voor het hart en diabetes

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/05/2006 - 00h00
-A +A

Het vroegtijdig optreden van symptomen van een hartziekte en diabetes komt heel vaak voor bij mensen die last hebben van chronische stress op het werk. Een Britse studie heeft zich gebogen over de stress op het werk en het metabole syndroom, een reeks afwijkingen die kunnen leiden tot diabetes of een hartaandoening.

PUB

Uw werk: stresserend of niet?

De onderzoekers betrokken bijna 10.300 Londense ambtenaren bij hun studie. Deze laatste werden verzocht een vragenlijst te beantwoorden over de stress op het werk en hun levenswijze. Ze ondergingen over een gemiddelde periode van 14 jaar ook meermaals medische onderzoeken. Om hun stress op het werk te beoordelen moesten de deelnemers het eisenpakket van hun werk beoordelen, de controle die op hun werk werd uitgeoefend en de ondersteuning van hun collega's. De onderzoekers hebben niet nagegaan of dit takenpakket klopte en hebben de gerapporteerde beoordelingen niet in de kantoren gecontroleerd. Waarom niet? Stress is vaak persoonlijk. Personen die in dezelfde omgeving hetzelfde werk uitvoeren, kunnen hun stress op het werk helemaal anders ervaren.

Metabool syndroom

De ambtenaren die aan chronische stress lijden, hadden twee keer meer kans om een metabool syndroom te vertonen dan de personen die geen last hadden van stress.De risicofactoren van het metabole syndroom zijn:- abdominale obesitas, een tailleomtrek van meer dan 102 cm bij mannen en meer dan 88 cm bij vrouwen;- een hoog tricglyceridegehalte van 150 mg/dl of meer;- een lage waarde goede cholesterol (HDL) van minder dan 40 mg/dl bij mannen en minder dan 50 mg/dl bij vrouwen;- hoge bloeddruk van 130/85 mmHg of meer;- een glycemie in nuchtere toestand van meer dan 1 g/dl.Om de diagnose van metabool syndroom te kunnen stellen, moet de patiënt drie of meer van deze parameters vertonen.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/05/2006 - 00h00 Chandola, T., BMJ Online First, Jan. 20, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetes: binnenkort een pandemie! Geüpdatet op 10/02/2002 - 00h00

Diabetes (suikerziekte) is goed op weg om echte epidemie te worden in de industrielanden. Nochtans kunnen we door een vroege opsporing en behandeling diabetische verwikkelingen, die zeer invaliderend zijn en zelfs fataal kunnen aflopen, voorkomen en...

Controleer uw tailleomtrek! Geüpdatet op 05/02/2008 - 00h00

Het meten van de tailleomtrek is heel eenvoudig en het is een goede indicator van het metabool syndroom. Als de omtrek van uw taille abnormaal hoog is, hoger dan 88 cm voor vrouwen en hoger dan 102 cm voor mannen, dan is uw cardiovasculair risico ver...

Meer artikels