PUBLICITÉ

Stress op het werk: hoe ermee om te gaan? (1)

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/06/2006 - 00h00
-A +A

Stress op het werk kan op verschillende manieren tot uiting komen en tast ons lichaam op diverse manieren aan. Kantoormateriaal dat niet naar behoren werkt, de telefoon die onophoudelijk rinkelt: het zijn stuk voor stuk lichte stressbronnen. Te veel of te weinig werk hebben, geen voldoening vinden in zijn werk, bang zijn om zijn job te verliezen of niet goed opschieten met zijn baas daarentegen worden als zware stressbronnen beschouwd.

PUB

Stress op het werk: opgelet voor burn-out!

Het zijn meestal zware stressbronnen die burn-out veroorzaken. De patiënt haalt geen voldoening meer uit zijn werk en rendeert minder. Bovendien kan werkstress zijn gezondheid aantasten en zijn privéleven verstoren. Lichte stress wordt meestal niet opgemerkt, terwijl matige stress positief kan zijn en een aansporing kan vormen om creatief en dynamisch te zijn op het werk. Zware stress daarentegen kan bijzonder schadelijk zijn en u in een spiraal van chronische ziekten doen belanden.

Belangrijkste stressbronnen

Ze worden ingedeeld in 7 categorieën:

  • controle: deze factor hangt het nauwst samen met stress op het werk. Studies hebben uitgewezen dat personen die veel verantwoordelijkheid hebben, maar over weinig controle- of beslissingsmacht beschikken in hun functie, meer risico lopen op hart- en vaatziekten en andere stressgebonden aandoeningen.
  • competentie: twijfelt u aan uw jobbekwaamheid? Is er voldoende, maar geen al te grote wedijver? Vindt u dat u genoeg werkzekerheid hebt? Angst voor baanverlies is voor heel wat mensen een zware stressbron.
  • duidelijkheid: wie geen duidelijk vastgelegde taken heeft en niet weet hoe ze kunnen evolueren of wat de doelstellingen zijn van zijn dienst of bedrijf, kan last krijgen van stress.
  • communicatie: spanningen op het werk zijn vaak het gevolg van een slechte communicatie, die op haar beurt de werkstress verhoogt. Ook zijn zorgen, frustraties of andere emoties niet kunnen uiten, kan stress bevorderen.
  • ondersteuning: wie zich niet gesteund voelt door zijn collega's, kan het nog moeilijker hebben om problemen op het werk op te lossen die een bron zijn van stress.
  • zin: als u geen enkele zin of trots haalt uit uw werk, kunt u uw job eveneens als stresserend ervaren.
  • te zware verantwoordelijkheden: ook met extra verantwoordelijkheid opgezadeld worden op het werk, kan tot stress leiden.
Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/06/2006 - 00h00 "Managing job stress", webmd.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Burn-out: als stress op het werk tot uitputting leidt Geüpdatet op 28/04/2015 - 08h52

Concentratieproblemen, slaapstoornissen, extreme vermoeidheid, tekens van depressie, een gevoel van mislukking enz. Het zijn allemaal symptomen die een burn-out kunnen aankondigen. Hoe komt iemand tot zo’n hoog stresspeil op het werk ? Welke mensen l...

Hoe om te gaan met stress op het werk? (Slot) Geüpdatet op 04/07/2006 - 00h00

In een vorig artikel zagen we dat stress op het werk op verschillende manieren tot uiting kan komen. Om te beletten dat uw gezondheid eronder gaat lijden en dat u in een spiraal van chronische ziekten belandt, is het belangrijk dat u ermee leert omga...

Parentale burn-out: als de kinderen ons uitputten Geüpdatet op 22/03/2017 - 16h57

U hebt wellicht al eens horen spreken over parentale burn-out . Achter die ‘modieuze’ term gaat een complex probleem schuil dat veel leed veroorzaakt. Erover praten is de eerste stap om zich te laten helpen.

Meer artikels