PUBLICITÉ

Stress: ook uw kat kan er mee kampen!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 05/06/2007 - 00h00
-A +A

Niet alleen de mens heeft last van stress, stress op het werk en stress thuis. Ook uw kat kan ermee kampen en dat moet u weten om uw viervoetertje te kunnen helpen om te stress te verjagen ...

PUB

Waarom is uw kat angstig?

Uw kat kan angst of stress hebben in heel wat dagdagelijkse situaties. Zo kan elke verandering in zijn materiële omgeving (meubels die van plaats veranderen, een verhuis, enz.) of in zijn sociale omgeving (een nieuwe bewoner in huis, een nieuw huisdier, enz.) voor spanningen zorgen. Ook ongewone geuren en geluiden kunnen zijn levenskwaliteit aantasten. Een maaltijd die hem niet bevalt of een vuile kattenbak, het kunnen ook factoren zijn die de stress doen toenemen. Als uw huisdier geconfronteerd wordt met een bron van ongemak die hij niet kan vermijden, dan kan hij angst hebben of stress die zich kan vertalen in abnormaal of ongewenst gedrag dat zelfs zijn gezondheid in gevaar kan brengen.

Hoe herken je angst bij een kat?

Als uw kat last heeft van angst of stress, dan kan hij behoorlijk zenuwachtig zijn en zelf agressief. Maar hij kan zich ook verbergen of immobiel zijn, een hele dag lang. Een kat die bang is gaat bijvoorbeeld plassen of stoelgang maken buiten de kattenbak, of het hele huis afbakenen met zijn plasjes. Chronische stress kan ook de oorzaak zijn van cystitis wat gepaard gaat met plasjes op ongewone plekken en met bloed in de urine. Ook de huid van uw kat kan de gevolgen dragen van stress door het excessief likken dat zelfs tot zelfverminking kan leiden. Ten slotte kan uw huisvriend ook een gebrek aan eetlust hebben en een minder goed functionerend immuunsysteem wat het optreden van allerlei ziektes bevordert.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 05/06/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De taal van katten Geüpdatet op 09/10/2007 - 00h00

Lichaamshoudingen, het afzetten van feromonen, geluiden maken... het zijn enkele van de vele manieren van communiceren van katten. Een correcte interpretatie van deze boodschappen zal voor een goede verstandhouding met uw huisdier zorgen.

Verkeerde ademhaling kan een fobie uitlokken Geüpdatet op 02/03/2015 - 09h21

Onze emoties hebben een invloed op onze ademhaling . Als we ontspannen zijn, ademen we langzaam en rustig. Als we stress hebben, versnelt onze ademhaling en wordt ze oppervlakkiger. Omgekeerd beïnvloedt onze manier waarop we ademen ook onze emoties....

Meer artikels