Stress is tegenwoordig de ergste vijand van de moderne mens. Stress is nochtans oorspronkelijk een afweermechanisme van ons lichaam dat bestemd is om te strijden tegen de spanningen en om nieuwe situaties het hoofd te bieden. Waarom heeft stress dan soms zo een verlammend effect op u?

Stress en nog eens stress!
Een hectisch levensritme, professionele en familiale verplichtingen, de schrik om niet te slagen… In onze moderne wereld, ontbreekt het niet aan bronnen van stress. Maar waarop wijst dat woord dat we tegenwoordig constant op de lippen hebben? Stress is in werkelijkheid het geheel van fysieke en psychische reacties dat zich van u meester maakt wanneer u geconfronteerd wordt met een onbekende situatie en eraan twijfelt of u die situatie het hoofd kunt bieden. Oorspronkelijk is stress dus een… heilzaam en gezond afweermechanisme.
Opgelet: gevaar!
Wanneer uw hersenen een teken van gevaar ontvangen, wordt het sympathische zenuwstelsel, dat zorgt voor een groot aantal onbewuste reacties (zoals de hartslag of de samentrekking van de gladde spieren), op een zeer intense manier geactiveerd. Hierbij komen hormonen vrij (adrenaline en noradrenaline), die verantwoordelijk zijn voor dat gevoel van gevaar. Uw hartslag en bloeddruk beginnen dan te stijgen, uw waakzaamheid verhoogt en uw lichaamstemperatuur stijgt eveneens… Uw pupillen vergroten en u ziet beter: u voelt de stress en bent klaar om de situatie het hoofd te bieden!