PUBLICITÉ

Stress: als de baby maar niet wil komen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/10/2011 - 18h21
-A +A

Een koppel dat een kind wil en stopt met contraceptie, wacht vol ongeduld op het begin van de zwangerschap. Als de maandstonden echter de hoop weer eens aan diggelen slaan, kan het wachten omslaan in spanningen, stress en huilbuien.

PUB

De hoofdoorzaak van dat ongeduld is onwetendheid!

De feiten: na één jaar zijn 60 % van de vrouwen zwanger, na twee jaar 90 %. De overige 10 % zijn koppels die vruchtbaarheidsproblemen hebben. Voor hen zit er niets anders op dan een arts te raadplegen. Vaak is het maanden geduldig afwachten geblazen, zelfs als alles goed gaat. Hoe komt het dan dat sommige echtparen er al na één of twee maanden van uitgaan dat ze onvruchtbaar zijn?

Omdat contraceptie doet geloven dat de conceptie iets is wat je onder controle hebt. Welnu, dat is compleet fout. Een zwangerschap kun je voorkomen, maar niet afdwingen. Op dat vlak beschouwen we ons in zekere zin als almachtig, een beetje zoals kinderen die zich heer en meester wanen over de wereld. We zijn niet volwassen genoeg om te kunnen wachten. We moeten echter leren loslaten in plaats van ons als controlefreaks te gedragen.

Zich voortplanten is een zeer diep verlangen dat even vitaal is als de behoefte om te ademen of te eten. Bovendien is het noodzakelijk voor het overleven van de mensheid. Die zo fundamentele drang verklaart waarom er zoveel gesproken wordt over medisch begeleide voortplanting, terwijl slechts een minderheid van de koppels daar een beroep op doet. We voelen ons er allemaal bij betrokken. Vandaar dat de discussies over dit onderwerp zo hoog oplaaien, veel meer dan kwesties rond ernstige ziekten.

Uiteindelijk is een filosofische houding de beste. Komt er een kindje, dan is dat prachtig. Laat het even op zich wachten, dan kunnen we daarvan profiteren om met volle teugen te genieten van seks, want het is het moment! Aan contraceptie hoeven we dan niet te denken. En zeg nu zelf: is vrijen met onze geliefde om een kindje te maken niet het mooiste wat er bestaat? In deze liefdesmomenten zitten immers zowel het vroegere, huidige als toekomstige genot samengebald, met op de koop toe een prachtig toekomstperspectief…

Initialement publié par Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 03/02/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/10/2011 - 18h21
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ