PUBLICITÉ

Strabisme of scheelzien

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/07/2011 - 14h01
-A +A

Strabisme of scheelzien is een oogafwijking waarbij de ogen niet in dezelfde richting kijken. Het probleem wordt best op jonge leeftijd behandeld via revalidatie. Zo’n 2 tot 3% van de kinderen - evenveel jongens als meisjes - heeft last van strabisme.

PUB

Wanneer moet u voor scheelzien naar de dokter?

Scheelzien treedt meestal op heel jonge leeftijd op. Omdat de coördinatie van de oogbewegingen zich geleidelijk aan ontwikkelt, is het raadzaam om een dokter te raadplegen als u in de stand van de ogen een afwijking ziet die na twee maanden nog niet verdwenen is.

Het is niet nodig om meteen bij de geboorte al naar een dokter te rennen, maar te lang wachten is ook niet goed. Want scheelzien is niet alleen een esthetisch en psychisch probleem. Als het scheelzien niet behandeld wordt, volgt in twee derde van de gevallen een onherstelbare verslechtering van het zicht of amblyopie, beter bekend als een lui oog.

Een woordje uitleg. Bij de geboorte prenten de beelden op ons netvlies die door de oogzenuwen worden doorgegeven zich in onze maagdelijke hersenen. Pas door de visuele informatie te verwerken leren de hersenen vormen, volumes en kleuren herkennen en overschrijven. Het zijn onze hersenen die ze omvormen tot  driedimensionale beelden. Ze vormen die door de lichtjes verschillende beelden die van beide ogen afkomstig zijn (binoculair en reliëfzicht) over elkaar heen te leggen. Maar bij scheelzien negeren de hersenen op de duur een van beide beelden omdat het onstabiel is of zich te moeizaam over het andere heen laat plaatsen. Na verloop van tijd laat het oog de inspanningen om te bewegen en zich aan te passen achterwege. Er wordt immers geen rekening mee gehouden; ze zijn nutteloos geworden. Het visuele kapitaal van dit oog gaat dan langzaam verloren.

Het is dus van cruciaal belang om bij dit soort problemen tijdig in te grijpen. De behandeling is trouwens doeltreffender en wordt door het kind psychisch makkelijker verwerkt als ze vroeger gestart wordt.

 

Vroegtijdige opsporing van scheelzien: niet altijd makkelijk…

Sommige gevallen van scheelzien zijn zo licht dat ze erg moeilijk vast te stellen zijn. Dat is vervelend, want de behandeling wordt erdoor vertraagd terwijl het scheelzien intussen meestal alleen maar verergert. Als u vanaf de tweede levensmaand een verdachte afwijking in de stand van de ogen vaststelt, gaat u beter naar een arts. Doe dat zeker als er in de familie gevallen van scheelzien voorkomen. In 50 tot 80% van de gevallen komt scheelzien in de familie inderdaad al eerder voor. In alle andere gevallen treedt scheelzien meestal onverwacht op na een periode van ziekte, zware koorts, een valpartij of andere omstandigheden.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/07/2011 - 14h01

Société française d’ophtalmologie, www.snof.org ; www.ophtalmologie.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kent u de taak van een orthoptist? Geüpdatet op 26/06/2015 - 16h01

Misschien zegt de term orthoptist u niets. Maar als u al eens in een groepspraktijk van oogartsen of op de dienst oogheelkunde van een ziekenhuis bent geweest, hebt u er zeker al een gezien! Deze zorgprofessional heeft binnen de oogheelkunde een heel...

Vermoeidheid door beeldschermwerk. Wat moet ik doen? Geüpdatet op 22/07/2013 - 08h42

Bijna iedereen werkt tegenwoordig met de computer , de ene al wat meer dan de andere. De laatste jaren is het aantal klachten ook enorm gestegen. Aan het eind van de dag hebben veel mensen last van vermoeidheid , droge ogen en zelfs hoofdpijn. Hoe ko...

Acne : wanneer met geneesmiddelen beginnen ? Geüpdatet op 26/04/2013 - 18h05

Als puistjes uw leven vergallen en de gebruikelijke tips en aanpak geen beterschap brengen, moet u naar de dokter . Welke geneesmiddelen voor welk type acne schrijft de huisarts of dermatoloog voor ? En wat zijn de voorzorgsmaatregelen en contra-indi...

Meer artikels