PUBLICITÉ

Stoppen met roken voor een nieuw hart

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/05/2015 - 17h15
-A +A

Tabak doodt... maar niet altijd ten gevolge van longkanker. In één geval op vier, doodt de sigaret door rechtstreeks het hart en de slagaders aan te pakken.

PUB

Tabak, hart en sterftecijfers

Jaarlijks sterven in België 19.000 mensen aan de gevolgen van tabak. In 25% van de gevallen, is het overlijden te wijten aan een cardiovasculaire ziekte (hartinfarct, cerebrovasculair accident…). Verschillende onderzoeken hebben inderdaad aangetoond dat roken het risico op hartziekten met bijna 70% verhoogt.
Tabak is schadelijk voor het hart omdat de stoffen die hij bevat (koolstofmonoxide, nicotine…) de vorming van atherosclerose - een verdikking van de vaatwanden - bevordert. Deze laag, die zich vastzet op de binnenkant van onze bloedvaten, verstoort de bloedstroom, kan op elk ogenblik breken en leiden tot de vorming van een bloedklonter. De zuurstoftoevoer naar het hart of de hersenen kan dan plots onderbroken worden, wat aanleiding geeft tot een hartinfarct of een cerebrovasculair accident.

Rokers lopen tot driemaal meer risico om hiervan het slachtoffer te worden, en dat zonder rekening te houden met andere risicofactoren… Dit risico is des te opvallender bij jongeren: bijna 80% van de slachtoffers van een hartinfarct die jonger zijn dan 45 jaar, zijn rokers!

 

Ook passief roken is niet zonder gevaar voor het hart

Hoe meer en hoe langer men rookt, des te groter het risico op cardiovasculaire ziekten.
Maar zoals blijkt uit een recent onderzoek, vergroot passief roken het cardiovasculair risico ook met 20 tot 30%! Dit kan vergeleken worden met het roken van één sigaret per dag… Zelfs een beperkte blootstelling aan sigarettenrook kan dus gevaarlijk zijn voor het hart!

Mogelijke gevolgen van het rookverbod
Volgens deze cijfers was de invoering van een rookverbod op openbare plaatsen dus volledig terecht. Maar welke zijn de gevolgen van deze maatregel? Verschillende onderzoeken, uitgevoerd in Italië, Frankrijk, Ierland…, tonen aan dat het rookverbod een goede maatregel is voor het hart: sinds het rookverbod op openbare plaatsen ingevoerd werd, zou het aantal ziekenhuisopnamen ten gevolge van een hartinfarct met zowat 11% gedaald zijn…

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 21/09/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/05/2015 - 17h15

News release, American Heart Association. Pope III, C.A. Circulation, manuscript received ahead of print. Peters, A. Circulation, manuscript received ahead of print. www.escardio.org www.cardiologischeliga.be

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Nicotine en uw hart: leve de substituten! Geüpdatet op 04/11/2003 - 00h00

Na een hartinfarct is het letterlijk van levensbelang om zo vlug mogelijk te stoppen met roken. Pleisters en andere nicotinevervangers zijn daarbij een essentieel hulpmiddel en zijn altijd geïndiceerd, zelfs in hoge dosissen.

Roken is allesbehalve oogvriendelijk! Geüpdatet op 11/10/2005 - 00h00

U bent nog altijd niet gestopt met roken? Ziehier dan een schadelijk effect van tabak (naast kanker en hart- en vaatziekten) dat minder media-aandacht krijgt, maar wel degelijk reëel is en u misschien meteen van mening zal doen veranderen: rokers lop...

Meer artikels