Het aantal rokers gaat de laatste jaren achteruit, maar voor duizenden Belgen is roken nog altijd een verslavende gewoonte waar ze moeilijk van af raken. Een kwart van de Belgen rookt; een groot deel ervan probeert er geregeld mee te stoppen, maar zonder succes. Maar zijn die herhaaldelijke kortere periodes zonder sigaretten per definitie een mislukking? Niet noodzakelijk!

Tijdelijk stoppen met roken: het is toch dat!
«Wat heeft het voor zin dat je stopt met roken, over een maand begin je toch weer!» Luister nooit naar dat kleine stemmetje binnen in u. Zelfs een tijdelijke periode zonder sigaretten heeft al een positief effect op uw gezondheid. De impact van het roken op uw lichaam hangt namelijk meer af van het aantal jaren dat u rookt dan van het aantal sigaretten dat u rookt. Stoppen met roken, ook al is het niet definitief, is dus altijd positief! Wees dus trots op uzelf als het u lukt om de sigaretten te laten, ook al is het maar tijdelijk.
Lessen uit het verleden trekken
Hervallen is nooit leuk en weegt op het moreel. Dat is te begrijpen, maar bekijk de dingen eens uit een andere hoek: analyseer waarom u bent hervallen om te begrijpen waar het is fout gegaan en te voorkomen dat u weer dezelfde fouten maakt. U zult dan veel klaarder zien en weten hoe u in de tegenaanval kunt gaan; dat zal ook uw motivatie versterken en uw zelfvertrouwen opkrikken!
Na een of twee keer hervallen kan het nuttig zijn om u te laten begeleiden door een tabacoloog. Hij zal u helpen om de situatie te analyseren en uw doel duidelijk te formuleren, zodat u er opnieuw en dit keer efficiënt aan kunt beginnen. Als u eenmaal zover bent, zullen uw mislukte pogingen om te stoppen met roken een nuttige basis zijn om te slagen en definitief te stoppen met roken. Het is zoals een les die men stap voor stap leert.
Régine Colot, psycholoog en tabacoloog op de dienst Gezondheidspromotie van de Stichting tegen Kanker