PUBLICITÉ

Stoppen met roken met medicatie: wat zijn de opties?

Geüpdatet door Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste op 18/11/2015 - 12h12
-A +A

Er kunnen behalve nicotinevervangers nog andere geneesmiddelen worden voorgeschreven om mensen te helpen om te stoppen met roken. In welke gevallen zijn ze aan te raden? Wat zijn hun voor- en nadelen?

PUB

Varenicline (Champix ®): een geneesmiddel om te stoppen met roken

Varenicline is een stof die zich bindt aan bepaalde receptoren van nicotine. Daarom is het doeltreffend als antirookmiddel.

De stof heeft in de hersenen gedeeltelijk dezelfde werking als nicotine, wat de ontwenningsverschijnselen helpt verzachten. Maar ze vermindert tegelijk de gevoeligheid voor nicotine, waardoor het prettige gevoel als u rookt minder sterk is en het verlangen naar nicotine afneemt.

Het middel heeft wel bijwerkingen:

 • Veelvuldig dromen
 • Vaak misselijkheid in het uur na inname van het middel (maar dat effect kan verlicht worden door de dosis te verminderen of de inname te spreiden)
 • Af en toe hoofdpijn
 • Een lichtjes verhoogd risico op cardiovasculaire accidenten (CVA) is gesignaleerd, maar kon niet bevestigd worden in recent onderzoek. 
 • Effecten op de stemming: Champix werd ervan beschuldigd depressies te veroorzaken en mensen op zelfmoordgedachten te brengen. Het middel kan inderdaad depressieve stemmingen teweegbrengen, maar het beschreven fenomeen komt vrij zelden voor. Als de patiënt goed wordt opgevolgd en als hij gewezen wordt op de mogelijke bijverschijnselen, is het risico minimaal. Een bezoek aan de tabakoloog 10 tot 15 dagen na aanvang van de behandeling is noodzakelijk en hoe dan ook aan te raden voor een globale follow-up.

Varenicline wordt aangeraden aan verstokte rokers met een zware lichamelijke rookverslaving. Voor deze doelgroep is het een goed alternatief voor nicotinevervangers, want die zouden ze in grote dosissen moeten nemen. De behandeling valt bovendien goedkoper uit dan die met nicotinevervangers, omdat het middel wordt terugbetaald (twee keer in het leven).

Bupropion (Zyban ®): een antidepressivum om te stoppen met roken

Buproprion is een oud antidepressivum waarvan de doeltreffendheid als hulp bij het stoppen met roken bewezen is. Het middel remt de neuronale heropname van dopamine (de belonings-neurotransmitter) en van noradrenaline, waardoor het prettige gevoel bij het roken minder uitgesproken is.

Bijwerkingen:

Buproprion is verwant met de tricyclische antidepressiva en kan dan ook de typische bijwerkingen van deze groep van medicatie hebben:

 • Droge mond
 • Slaperigheid
 • Bloeddrukval
 • Constipatie
 • Ophouden urine
 • Risico op stuipen bij mensen die soms epilepsieaanvallen hebben

Bupropion wordt afgeraden aan:

 • bejaarden
 • mensen die vatbaar zijn voor epilepsieaanvallen (zoals alcoholici - die kunnen in de ontwenningsperiode stuiptrekkingen krijgen)
 • mensen die soms last hebben van bloeddrukvallen
 • mensen die last hebben van constipatie
 • mensen met bipolaire stoornissen

Zyban wordt onder bepaalde voorwaarden terugbetaald.

Initialement publié par Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste le 22/06/2015 - 14h13 et mis à jour par Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste le 18/11/2015 - 12h12

Dr. Véronique Lambert, tabacoloog en psychotherapeut
www.cbip.be

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Longkanker: de nicotine heeft zelfs een invloed op de chemo Geüpdatet op 25/04/2006 - 00h00

Naast zijn duidelijke rol in het optreden van longkanker vermindert roken ook nog de doeltreffendheid van de chemotherapie. Het is dus cruciaal om te stoppen met roken , en wel om twee redenen: om niet langer aan longkanker te lijden en om ervan te k...

Roken: de eerste sigaret is de ergste! Geüpdatet op 25/07/2006 - 00h00

Je hoort regelmatig zeggen dat je een kind van het roken kunt afhouden door het zijn eerste sigaret alleen te laten roken, zonder zijn vrienden. Hij zal dan inzien hoe slecht het is. Dat is een echte valstrik!

Wat te denken over de elektronische sigaret? Geüpdatet op 10/06/2013 - 15h37

Er is al heel wat inkt gevloeid over de elektronische sigaret. Sommige gebruikers zijn er heel tevreden over en hebben zo van de ene dag op de andere kunnen stoppen met roken, zonder enig ontwenningsverschijnsel. Maar de overheid is veel minder entho...

Meer artikels