PUBLICITÉ

Stoppen met roken is besmettelijk!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 05/08/2008 - 00h00
-A +A

Wist u het al? Niet-roker zijn kan u ineens overkomen! Wanneer een collega of iemand uit uw kennissenkring ophoudt met roken, dan verhogen ook de kansen dat u binnenkort uw laatste sigaret uitduwt.

PUB

Voortaan stoppen we gezamenlijk met roken!

De sigaret is niet meer in: op een dertigtal jaren tijd is het aantal rokers in de leeftijdscategorie 40 tot 50 jaar aanzienlijk gedaald: van 66% in 1971 tot 22% in 2003 (gegevens van de Framingham-studie). De omstandigheden waarin en de manier waarop men stopt met roken, zijn eveneens enorm veranderd. Vroeger stopte men alleen en men vermeed het gezelschap van vrienden rokers. Men stopte ook zeker niet samen met de partner uit schrik echtelijke problemen te veroorzaken omwille van wisselende stemmingen en prikkelbaarheid bij degene(n) die het roken wilde(n) afleren. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. Dat bewijzen de resultaten van een studie die betrekking had op de zogenaamde Framingham-groep (12.000 Amerikanen die gedurende meer dan 30 jaar gevolgd werden). Nu stoppen rokers in groep, zij motiveren elkaar en doen oefeningen samen met de partner, vrienden, collega's, precies alsof stoppen met roken voortaan een besmettelijke en verrijkende bezigheid is.

Hoe nauwer de relatie, hoe besmettelijker

Wanneer een vrouw stopt met roken, vermindert de kans dat haar echtgenoot zal blijven roken met 67%. Is het een broer of een zus die stopt met roken, dan vermindert de kans dat u blijft roken met 25%. Is het een vriend, dan vermindert de kans met 36%. En tot slot, is het een collega in een kleine onderneming, dan vermindert de kans dat u blijft roken met 34%. De invloed van vrienden speelt een grote rol, behalve wanneer een koppel wil ophouden met roken. Men stelt eveneens vast dat de invloed van die vrienden des te belangrijker is naarmate hun opleidingsniveau hoog is. De invloed van buren is daarentegen zo goed als onbestaande wanneer iemand wil stoppen met roken.

Rokers stoppen tegenwoordig dus samen en beklemtonen daarbij de enorme invloed die vrienden, collega's en familieleden hebben op mensen die wensen te stoppen met roken.
Deze vaststelling suggereert dat tabak geen sociale rol meer vervult. Het is integendeel het feit van te stoppen met roken dat tegenwoordig iemand bij de groep doet horen, tenminste bij volwassenen die ouder zijn dan 40 jaar.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 05/08/2008 - 00h00 Nicholas A. Christakis en coll., New England Journal of Medicine, 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
jip5

http://www.xead.nl/deel-2-stoppen-met-roken-met-behulp-van-champix

op deze manier is het mij gelukt, lees hier mijn verhaal

PUBLICITÉ
Lees ook
De Belgen bij de zwaarste rokers van Europa Geüpdatet op 04/09/2007 - 00h00

In 2006 hebben de Belgische rokers niet minder dan 1.449 sigaretten per inwoner gerookt! Daarmee staan de Belgen, na de Nederlanders, op een weinig benijdenswaardige tweede plaats op de lijst van de zwaarste Europese rokers . Om een roker te kunnen m...

Meer artikels