PUBLICITÉ

Stoppen met roken: actie!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/09/2014 - 11h26
-A +A

Er doen heel wat hardnekkige misverstanden de ronde over roken en nicotinesubstituten en die kunnen ervoor zorgen dat men er niet in slaagt om te stoppen met roken.

Hier is de gelegenheid bij uitstek om uw kennis te testen.

PUB

1) Nicotinesubstituten mogen niet langer dan drie maanden genomen worden.

  • Fout.

 

2) Nicotinesubstituten worden terugbetaald door een aantal ziekenfondsen.

  • Waar.

Nicotinesubstituten worden niet systematisch terugbetaald, maar sommige ziekenfondsen betalen ze terug voor hun leden. U moet wel weten dat ook bij eenzelfde ziekenfonds de regels kunnen verschillen van regio tot regio. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw eigen ziekenfonds.

3) Vandaag geldt het rookverbod voor de hele horecasector.

  • Waar.

Vandaag geldt een rookverbod in alle openbare gebouwen die al dan niet openstaan voor publiek. Rookhoekjes zijn toegelaten, maar ze mogen niet meer dan 25% van de oppervlakte van het gebouw innemen.

4) Je mag nooit twee patches tegelijkertijd aanbrengen.

  • Fout.

Twee patches aanbrengen, zelfs grote patches, is niet gevaarlijk. De doeltreffendheid van nicotinesubstituten berust op het goed gebruik ervan. Een onvoldoende hoge dosis is een van de belangrijkste oorzaken van het mislukken van een behandeling met nicotinesubstituten. Hoe verslaafder u bent, hoe hoger de dosis nicotine die u moet gebruiken. Om komaf te maken met de verslaving moeten sommige rokers een beroep doen op twee patches tegelijkertijd, soms nog aangevuld met kauwgom of pastilles.

$$5) Champix® is door zijn werking veel doeltreffender dan Zyban®.

  • Waar.

Zyban® is een antidepressivum dat ook nuttig is bij een rookstop omdat het inwerkt op de hersenen.
Champix® grijpt in ter hoogte van de nicotinereceptoren waardoor de voormalige roker niet langer afhankelijk is. Het is dan ook logisch dat dit geneesmiddel bij een rookstop doeltreffender is dan Zyban®.

6) De kleur van de filter is een goede indicator voor de mate van verslaving.

  • Waar.

Hoe meer en hoe harder men aan een sigaret trekt, hoe geler de filter wordt. Beide reflexen zijn eigen aan mensen die behoorlijk verslaafd zijn aan sigaretten. De kleur van de filters in de gaten houden kan u helpen om de dosis nicotinesubstituten te bepalen. Hoe donkerder en hoe korter de filters, hoe hoger de dosis nicotine moet zijn.

7) De E-sigaret vergroot de slaagkansen bij het stoppen met roken.

  • Waar.

Sommige studies hebben dat aangetoond (Circulation, University College of London, 2014).  Wel is niet aangetoond dat de E-sigaret volkomen onschadelijk is. Daarom raden de gezondheidsinstanties  de elektronische sigaret niet aan als eerste hulp bij het stoppen met roken, ook al zijn ze vele keren minder gevaarlijk dan tabak. Iedereen moet dus zelf zijn methode kiezen, liefst in overleg met zijn huisarts.

8) Wie stopt met roken, komt onvermijdelijk bij.

  • Fout.

30 % van de ex-rokers is niet bijgekomen. Gewichtstoename na het stoppen met roken kan voorkomen worden door een aantal gewoonten te veranderen. Kandidaten moet algemeen gesproken van bij het begin hun calorieënopname verminderen en meer bewegen. Ze kunnen dat proces eventueel ondersteunen met nicotinesubstituten. Die verminderen de ontwenningsverschijnselen, vooral dan de eetbuien door de honger.

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/12/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/09/2014 - 11h26
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De bladzijde omdraaien met de elektronische sigaret Gepubliceerd op 13/06/2017 - 12h47

Stoppen met roken met behulp van de elektronische sigaret is efficiënt. Met zijn aanpak kunt u de vele valkuilen ontwijken en op de juiste manier kennismaken met het dampen, de sleutel tot succes. We hadden een interview met dr. Philippe Presles, hoo...

Stoppen met roken zonder bij te komen: 6 tips Gepubliceerd op 16/10/2015 - 09h59

Stoppen met roken is niet gemakkelijk. Bovendien gaat een rookstop vaak gepaard met gewichtstoename , wat niet helpt. En toch kan die toename van het lichaamsgewicht vermeden worden. Wij geven alvast een aantal tips voor mensen die komaf willen maken...

Meer artikels