PUBLICITÉ

Stop met de vochtige doekjes!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/11/2015 - 10h33
-A +A

FOD Volksgezondheid laat weten dat vochtige doekjes die niet in het toilet gegooid mogen worden, voortaan moeten voorzien zijn van een pictogram dat dat uitdrukkelijk vermeldt.
Dat is alvast een goed begin, maar waarom maken we er niet volledig komaf mee?

PUB

Zijn vochtige doekjes echt nuttig?

Op het eerste gezicht zeker en vast.  Je krijgt er vlekken meteen mee weg, zonder je handen nat te hoeven maken of te moeten naspoelen met een spons. Kortom, dit is hygiëne binnen handbereik, op elk moment. Een groot gemak dus voor moeders met kleine kinderen en voor al wie houdt van onberispelijke properheid. Maar vochtige doekjes hebben ook een keerzijde en daar knelt het schoentje!

Om te beginnen, en dat is ook de reden waarom het nieuwe pictogram er komt, kunnen vochtige doekjes die in het toilet worden doorgespoeld de leidingen verstoppen. Volgens federaal minister van Leefmilieu Marie Christine Marghem komt de nieuwe maatregel er trouwens op vraag van de waterzuiveringbedrijven. Sommige tissues kunnen inderdaad (in principe) in het toilet worden gegooid, net zoals toiletpapier, maar dat is lang niet het geval voor alle soorten. Maar blijkbaar is het zo makkelijk om de doekjes in het toilet te gooien, dat we de neiging hebben om het met allemaal te doen.

Andere nadelen en gevaren van vochtige doekjes

Vochtige doekjes jagen dus de waterzuiveringbedrijven - en onrechtstreeks ook de belastingbetaler - op kosten. Maar daar houdt het niet op! Vochtige doekjes zitten ook vol vervuilende producten die het transport nog bemoeilijken.  Als ze na gebruik worden weggegooid, zijn ze dus per definitie slecht voor het milieu, ook als ze niet in het toilet eindigen. In veel gevallen zijn ze ook niet zo goed voor de gezondheid: aangezien we onze handen na gebruik niet spoelen, blijven de producten lang in contact met de huid, wat het risico op irritatie extra vergroot. De situatie is nog erger met vochtige doekjes die naar verluidt bacteriën doden: uit studies blijkt dat bacteriëndodende onderhoudsproducten meer kwaad dan goed doen, omdat ze de opmars van multiresistente bacteriën bevorderen.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/11/2015 - 10h33
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ