PUBLICITÉ

Stop met roken voordat u uw eerste sigaret opsteekt!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/11/2009 - 00h00
-A +A

Volgens een recent onderzoek, kunnen zelfs enkele sigaretten per dag bij jonge mensen een impact hebben op de arteriële gezondheid. Nog een reden dus om nooit met roken te beginnen!

PUB

Tabak leidt tot een verharding van de aders


Het onderzoek had betrekking op twee groepen jongeren met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar. De ene groep bestond uit niet-rokers, de andere uit rokers met een niet overdreven consumptie van 5 tot 6 sigaretten per dag. Bij de test werd bij al deze jongeren de soepelheid van de aders gemeten vóór en na een fysieke inspanning. Aan de rokers werd gevraagd een sigaret te roken net vóór hun inspanning. In rust, was er weinig verschil tussen de resultaten van rokers en niet-rokers. Na de fysieke inspanning was het verschil echter duidelijk: bij de niet-rokers, steeg de soepelheid van de aders na de oefening, terwijl de aders van de rokers de neiging hadden om te verharden. Die verharding was ook aanwezig, zij het in mindere mate, wanneer de rokers nicotinekauwgom gebruikten in plaats van een sigaret te roken.

Besluit: zelfs één enkele sigaret heeft een impact op de gezondheid


De onderzoekers hebben hieruit afgeleid dat sigaretten zelfs bij jonge en gematigde rokers een meetbare impact hebben op de gezondheid. Mensen hebben al te dikwijls de neiging om weinig belang te hechten aan de eerste sigaretten of aan de gewoonte om 'slechts' enkele sigaretten te roken! Het gaat er hier niet om de aandacht te vestigen op de latere gevolgen van tabak, zoals longkanker of het risico om na een tijdje niet meer te kunnen stoppen met roken. Het onderzoek toont doodeenvoudig aan dat elke sigaret telt en een impact heeft op de cardiovasculaire gezondheid. Een les die elke roker goed zou moeten onthouden!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/11/2009 - 00h00 Heart and Stroke Foundation of Canada
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De sigaret of een erectie, aan u de keuze Geüpdatet op 29/04/2003 - 00h00

Algemeen lopen rokers tweemaal meer risico van erectiestoornissen dan niet-rokers. Dit risico is evenredig met het aantal sigaretten dat zij per dag roken. Voor rokers die lijden aan hypertensie wordt dat risico vermenigvuldigd met 27!

Roken: het psychologisch effect van prijsstijgingen Geüpdatet op 30/01/2007 - 00h00

De verkoop van sigaretten daalt, tot tevredenheid van tabaksbestrijders, maar is die tevredenheid wel terecht? Is het aantal verkochte sigaretten een goede indicator voor het aantal verslaafden binnen een bepaalde populatie?

Acht goede redenen om te stoppen met roken Gepubliceerd op 13/10/2015 - 15h11

Van rimpels tot longkanker, zonder een slechte adem en seksuele stoornissen te vergeten... Dat zijn enkele van de talrijke risico's die gepaard gaan met sigarettenrook . U vindt hieronder een weliswaar onvolledige lijst die uw motivatie kan versterke...

Meer artikels