PUBLICITÉ

Stop met roken vóór een operatie!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/11/2005 - 00h00
-A +A

Rokers lopen risico op postoperatieve complicaties, maar als ze zes tot acht weken voor de ingreep stoppen, lopen ze niet méér risico dan niet-rokers.

PUB

Alle redenen zijn goed om te stoppen met roken, maar de hierna volgende reden is toch wel een heel belangrijke. Er bestaat een eenvoudige manier om het perioperatieve extra risico bij rokers te voorkomen: zes tot acht weken voor de ingreep stoppen met roken, en dat tot drie weken à drie maanden nadien. De risicograad is dan dezelfde als bij niet-rokers, wat betekent dat de patiënt twee à drie dagen minder in het ziekenhuis moet blijven en minder risico loopt om na de ingreep op de reanimatieafdeling te belanden. Omgekeerd lopen rokers die zich laten opereren, drie keer meer risico op complicaties op de operatieplaats (infecties, complicaties aan het litteken…), acht keer meer kans dat het bot niet meer aaneengroeit en dubbel zoveel risico om op de reanimatieafdeling te belanden en langer in het ziekenhuis te moeten blijven. Deze gegevens zijn niet alleen nuttig voor de patiënt, maar maken ook duidelijk wat voor een besparing dit kan opleveren in de sociale zekerheid. Een groot deel van de perioperatieve behandelingskosten zou immers wegvallen. Experts raden aan om het publiek de duidelijke boodschap mee te geven dat roken vóór en na de operatie absoluut uit den boze is, net zoals roken ook niet samengaat met zwangerschap. Vandaar dat rokers moeten aangespoord worden om te stoppen en dat de afdelingen chirurgie voldoende middelen moeten krijgen. Chirurgen, verzorgend personeel, anesthesisten en behandelende artsen: ze hebben allemaal een belangrijke rol te spelen.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/11/2005 - 00h00 Expertconferentie over perioperatief roken (Cetpo), oktober 2005: le Quotidien du médecin van 17 oktober 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Chirurgische ingreep: ook stoppen met roken! Geüpdatet op 20/03/2007 - 00h00

Wie onder het mes moet, mag enkele uren voor de operatie niet meer eten of drinken. Maar het is ook absoluut noodzakelijk dat rokers enkele dagen voor de ingreep niet meer roken . Waarom is het aangeraden om voor een chirurgische ingreep te stoppen m...

De sigaret of een erectie, aan u de keuze Geüpdatet op 29/04/2003 - 00h00

Algemeen lopen rokers tweemaal meer risico van erectiestoornissen dan niet-rokers. Dit risico is evenredig met het aantal sigaretten dat zij per dag roken. Voor rokers die lijden aan hypertensie wordt dat risico vermenigvuldigd met 27!

Kleine rokers: stop! Geüpdatet op 18/10/2005 - 00h00

Rookt u? Nee, niet meer dan twee of drie sigaretten per dag? Mensen die niet meer dan een paar sigaretten per dag roken, worden vandaag niet gezien als echte ' rokers '. Ten onrechte, zo blijkt nu. Gezondheidsrisico's treden al op vanaf één tot vier...

Meer artikels