PUBLICITÉ

Stil liggen bevordert zwangerschap

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 23/11/2009 - 00h00
-A +A

Vijftien minuten stil liggen na een kunstmatige inseminatie vergroot de kansen op een zwangerschap, zo wijst de Nederlandse Bedrust-studie uit. Even niet bewegen zou vermijden dat er sperma 'gelekt' wordt.

PUB

Even blijven liggen na kunstmatige inseminatie


Het onderzoek werd uitgevoerd bij 390 koppels die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen, meer bepaald een intra-uterine inseminatie (IUI). Daarbij wordt er bewerkt zaad van de eigen partner in de baarmoederholte geplaatst. De techniek is de standaardprocedure voor koppels wanneer de oorzaak voor de onvruchtbaarheid nog onduidelijk is. Gemiddeld worden 10 tot 12% van de koppels zwanger dankzij kunstmatige inseminatie, al bij de eerste eisprong. Dat cijfer neemt nog toe bij herhaaldelijke pogingen.

Zwanger worden


Bij het Nederlandse onderzoek mocht de helft van de 390 vrouwen na elke behandeling vrij bewegen. De andere helft moest vijftien minuten stil blijven liggen. Bij de behandeling vergrootte het stilliggen de kans op een zwangerschap. De opeenvolgende behandelingen bij de groep die bleef liggen, haalden scores van 10%, 10% en 7%. Voor de andere groep was dat respectievelijk 7%, 7% en 5%.

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 23/11/2009 - 00h00 Inge Custers et al, Immobilisation versus immediate mobilisation after intrauterine insemination: randomised controlled trial. British Medical Journal, oktober 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe maakt men een baby? Alles over vruchtbaarheid! Gepubliceerd op 10/03/2015 - 12h39

Van de kinderwens tot het begin van de zwangerschap is de weg soms lang. Dat is te wijten aan het feit dat de vruchtbaarheid van een koppel onderhevig is aan talrijke factoren. Een voorbeeld: de vruchtbaarheid daalt naarmate de leeftijd stijgt. Maar...

Zwangerschap: kunstmatige inseminatie Gepubliceerd op 04/06/2013 - 14h44

In het kader van de medisch begeleide voortplanting, kan kunstmatige inseminatie voorgesteld worden aan koppels die moeilijkheden ondervinden om in verwachting te geraken. Een stand van zaken over kunstmatige inseminatie, die er gewoon in bestaat man...

Meer artikels