PUBLICITÉ

Stevia, aspartaam en andere zoetstoffen: wat moeten we kiezen?

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 23/07/2012 - 12h36
-A +A

In onze contreien wordt almaar meer gebruik gemaakt van krachtige zoetstoffen, vooral dan in lightdranken.

De bedoeling van mensen die dranken met zoetstof gebruiken, is meestal om niet te verdikken.

We nemen de zoetstoffen of suikervervangers even onder de loep. 

PUB

Aspartaam, de meest gebruikte zoetstof

Aspartaam is een krachtige zoetstof die in Europa sinds 1994 is toegestaan (1) en waarvan de aanvaardbare dagelijkse inname  (ADI) is vastgesteld op 40 mg/kg lichaamsgewicht.

Sommige wetenschappers geven zwangere vrouwen de raad om deze zoetstof niet in te nemen. Een studie (2) die in september 2010 in de American Journal of Clinical Nutrition verscheen, stelde namelijk een sterke toename van vroegtijdige bevallingen vast bij vrouwen die het middel regelmatig gebruikt hadden tijdens hun zwangerschap.

Het Franse Anses (Agence Nationale de Sécurité Sanitaire) stelt van zijn kant dat er "geen enkel voedingskundig voordeel te halen is" uit het gebruik van deze krachtige zoetstoffen in de zwangerschap.

Het agentschap stelde namelijk vast dat vrouwen die krachtige zoetstoffen gebruiken toch hun totale suikerverbruik niet verminderen.
Het gebruik ervan lijkt dus geen duidelijk nut te hebben.

 

Stevia, een nieuwe krachtige zoetstof

Stevia is een extract van een plant dat in zijn zuiverste vorm Rebaudioside A genoemd wordt.

Stevia heeft de naam van natuurlijker te zijn dan andere zoetstoffen omdat het rechtstreeks van een plant afkomstig is.

Maar ‘natuurlijk’ betekent helemaal niet dat er geen bijwerkingen zijn.

Vroeger werd het middel in Zuid-Amerika gebruikt om een abortus op gang te brengen, maar het vruchtafdrijvend effect is niet aangetoond in de recente studies.

In België is het middel toegestaan en mag het dus gebruikt worden in de voeding.

 

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 23/07/2012 - 12h36

(1) L'aspartame est un édulcorant intense autorisé en Europe depuis 1994 par la directive 94/35/CE(1) après évaluation par le Comité scientifique de l'alimentation humaine de la Commission européenne (CSAH) en 1985.
(2) Halldorsson TI, Strom M, Petersen SB, Olsen SF. Intake of artificially sweetened soft drinks and risk of preterm delivery: a prospective cohort study in 59,334 Danish pregnant women. Am J Clin Nutr. 2010 Sep;92(3):626-33.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Katr

Wat jullie niet vermelden is mensen die geen gewone suiker mogen eten zoals diabetes patienten. Zij wegen zeker niet meer . Zij zullen hun toevlucht nemen tot zoetmiddelen omdat deze geen of veel minder caloriëen bevatten. Gewone suiker bevat er immers heel veel.
Het is toch niet omdat wij diabeten zijn , dat we de zoete smaak helemaal moeten verbannen uit ons leven , daarom nemen we onze toevlucht tot andere zoetmiddelen

PUBLICITÉ
Lees ook
Zoetstoffen: niets dan de waarheid! Geüpdatet op 10/10/2006 - 00h00

Zoetstoffen zoals aspartaam of acesulfaam worden vaak gebruikt om dagelijkse voedingsmiddelen een zoete smaak maar niet teveel calorieën te geven. Wat zijn de valstrikken die vermeden worden en wat zijn de vooroordelen over zoetmakers?

Zoetstoffen: smaak zonder calorieën Gepubliceerd op 01/05/2014 - 17h52

In plaats van uw buik in te trekken op strategische momenten, zou u ook elke dag minder suiker kunnen eten, toch? Zoetstoffen kunnen interessant middel zijn om u daarbij te helpen. Hun smaak is bijna dezelfde als die van suiker, maar het aantal calor...

Zoetstoffen: vergif of beschermend? Geüpdatet op 10/06/2015 - 15h07

De zoetstoffen en vooral dan aspartaam liggen weer onder vuur. Pepsi Cola heeft onlangs laten weten dat het voortaan geen aspartaam meer in zijn dranken zal gebruiken. Canderel, de marktleider van deze «nepsuiker», heeft de stap al eerder gezet. Het...

Premix light: nog gevaarlijker! Geüpdatet op 02/01/2007 - 00h00

Premix drankjes zijn kant-en-klare cocktails met een mengeling van alcoholische en niet-alcoholische drank. Ze zijn erg populair, vooral bij jongeren, en light-versies lieten dan ook niet lang op zich wachten. Maar de zoetstoffen die er in zitten zou...

Meer artikels