PUBLICITÉ

Steunkousen gaan spataders tegen

Gepubliceerd door Candice Leblanc, gezondheidsjournaliste op 31/05/2010 - 00h00
-A +A

Er bestaan verscheidene therapieën en behandelingen om het verschijnen van nieuwe spataders af te remmen en zware benen te verlichten, zoals onder meer steunkousen. Een woordje uitleg.

PUB

Waarom steunkousen?


Steunkousen doen spataders niet verdwijnen en 'genezen' chronisch veneuze insufficiëntie niet. Maar dagelijks steunkousen dragen, verlicht wel de andere symptomen zoals pijn, gevoel van zware benen, krampen, gezwollen enkels, enz. Bovendien vermijden de steunkousen dat er nieuwe spataders optreden. Steunkousen of -panty's vormen dus een noodzakelijk onderdeel van de behandeling van chronisch veneuze insufficiëntie (CVI), spataders en zware benen, zonder daarom het belang van andere behandelingen en praktische tips overbodig te maken.

Steunkousen: een doeltreffend middel tegen spataders


Even ter herinnering: spataders zijn oppervlakkige aders, permanent uitgezet en zichtbaar onder de huid. Ze ontstaan als er zich bloed in de benen ophoopt en onvoldoende doorstroomt. Spataders kunnen van verschillende grootte zijn en gepaard gaan met pijn en ongemakken. Steunkousen zijn gemaakt van uiterst sterke stof die druk uitoefent op de uitgezette aders en zo hun diameter verkleint. Daardoor verloopt de bloedsomloop weer sneller. Steunkousen en -panty's hebben ook een effect op de beenspieren. Als deze goed ontwikkeld zijn, werken ze als een pomp op de aders en stuwen ze zo het bloed weer beter terug naar het hart.

Gepubliceerd door Candice Leblanc, gezondheidsjournaliste op 31/05/2010 - 00h00 Met dank aan professor Jean-Paul Wautrecht van de afdeling vasculaire ziekten in het Brusselse Erasmusziekenhuis.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zware benen, pijn, spataders: hoe behandelen? Geüpdatet op 17/04/2007 - 00h00

Vanaf de eerste symptomen moeten zware benen, pijn, spataders of andere veneuze aandoeningen behandeld worden. Er zijn verschillende methoden om de pijn te verlichten, spataders te behandelen of te verhinderen dat het erger wordt.

Veneuze insufficiëntie: steun gevraagd Geüpdatet op 12/09/2006 - 00h00

Zware benen, spataderen, krampen in bed en oedemen wijzen op problemen met de terugkeer van het veneus bloed. Wanneer het bloed in de voeten beland, ondervindt het moeilijkheden om weer terug te stromen naar het hart. Bij veneuze insufficiëntie of an...

Spataders: waarom net ik? Gepubliceerd op 18/03/2014 - 11h42

Spataders zijn aders die vervormd, uitgezet en kronkelig zijn. Ze zijn onesthetisch op de benen en treffen vooral vrouwen. Spataders wijzen op veneuze insufficiëntie en kunnen dus complicaties veroorzaken. Maar welke factoren bevorderen de vorming va...

Veneuze insufficiëntie: wat kunt u doen? Geüpdatet op 24/06/2008 - 00h00

Veneuze insufficiëntie is een goedaardige aandoening, maar ze moet wel in de gaten gehouden worden. Niet alleen om de aandoening gepaard kan gaan met verwikkelingen, maar ook omdat ze negatieve gevolgen kan hebben voor de levenskwaliteit.

Meer artikels