PUBLICITÉ

Sterilisatie of definitieve anticonceptie

Geüpdatet door Dr. Cécile Malartic op 02/07/2015 - 14h41
-A +A

In bepaalde gevallen, omwille van de belangrijke medische risico's van een nieuwe zwangerschap of wanneer een koppel dat al een aantal kinderen heeft er zeker van is dat het geen kinderen meer wenst, kan sterilisatie of definitieve anticonceptie overwogen worden.

PUB

Definitieve anticonceptie voor de vrouw: het afbinden of blokkeren van de eileiders

  • Sterilisatie wordt tegenwoordig uitgevoerd via coelioscopie: de eileiders worden met clips of ringen afgesloten of geblokkeerd.
  • Coelioscopie heeft deze ingreep eenvoudig en doeltreffend gemaakt, maar het blijft niettemin een chirurgische ingreep.
  • Het afbinden van de eileiders moet eigenlijk pas gebeuren wanneer geen enkele andere methode mogelijk is. De ingreep vereist de instemming van de patiënte, nadat deze op de hoogte gebracht werd van de details, alsook van de eventuele risico's van de ingreep. Bovendien is een verplichte bedenktermijn voorzien. De ingreep wordt slechts uitzonderlijk voor de leeftijd van 40 jaar uitgevoerd.
  • In principe komt deze methode neer op definitieve anticonceptie. Technisch gezien, is ze echter - met wisselende kansen op succes - omkeerbaar dankzij de microchirurgie.

Definitieve anticonceptie voor de man: vasectomie

Vasectomie of het afbinden en doorknippen van de zaadleiders is een eenvoudige en in principe definitieve ingreep. Herstelchirurgie blijft moeilijk en wanneer er toch opnieuw een verlangen naar ouderschap is, wordt meestal in-vitrofertilisatie (ivf) met afname van een spermastaal voorgesteld.

Initialement publié par Dr. Cécile Malartic le 20/12/2010 - 00h00 et mis à jour par Dr. Cécile Malartic le 02/07/2015 - 14h41
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Omkeerbare contraceptie op lange termijn Geüpdatet op 16/09/2003 - 00h00

Veel vrouwen denken dat tubaire sterilisatie (afbinden van de eileiders) de enige onfeilbare contraceptiemethode is op lange termijn. Er bestaan echter andere methoden die minstens even betrouwbaar zijn en bovendien tenietgedaan kunnen worden, waardo...

Sterilisatie, naar eenvoudiger ingrepen Geüpdatet op 25/03/2002 - 00h00

Na een ligatuur van de eileiders kunnen de spermatozoa niet meer in contact komen met de eicel. Een ligatuur van de eileiders is een definitieve sterilisatie. De ingreep wordt vooral uitgevoerd bij vrouwen die reeds kinderen hebben en die er zeker va...

Hypermetropie: wat men u niet verteld heeft! Gepubliceerd op 24/03/2015 - 22h04

Hypermetropie (verziendheid) is een oogafwijking waardoor men van dichtbij niet scherp kan zien. Wanneer de verziendheid niet meer evolueert, kan men overwegen een beroep te doen op refractiechirurgie .

Meer artikels