PUBLICITÉ

Sterilisatie, naar eenvoudiger ingrepen

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 25/03/2002 - 00h00
-A +A

Na een ligatuur van de eileiders kunnen de spermatozoa niet meer in contact komen met de eicel. Een ligatuur van de eileiders is een definitieve sterilisatie. De ingreep wordt vooral uitgevoerd bij vrouwen die reeds kinderen hebben en die er zeker van zijn dat ze geen kinderen meer willen. Maar de operatie wordt onder narcose uitgevoerd en dit doet de vrouwen vaak aarzelen. Nu werd echter een nieuwe methode ontwikkeld waarbij geen incisie of algemene anesthesie meer nodig is, en dat zou de situatie wel eens kunnen veranderen.

PUB

Het verschijnen van de pil in de jaren '70 heeft bijgedragen tot de bevrijding van de vrouw. De vrouw kan nu zelf kiezen al dan niet één of meer kinderen ter wereld te brengen en ze kan ook beslissen wanneer ze zwanger wil worden. Er bestaan nu meerdere voorbehoedsmiddelen (patch, implantaat, pessarium, diafragma, spiraaltje). Sommige vrouwen voelen zich daar echter niet goed bij. Andere vrouwen mogen geen hormonen en met name geen oestrogenen nemen, weer andere vrouwen verdragen het spiraaltje niet, nog andere vrouwen gebruiken niet graag een condoom en dan zijn er nog de vrouwen die het beu zijn iedere dag de pil te moeten nemen en daar eigenlijk vanaf willen. Sterilisatie is een alternatieve en definitieve oplossing. Sterilisatie is zeker een goede oplossing voor vrouwen die reeds kinderen hebben en er zeker van zijn dat ze geen kinderen meer willen. Maar doordat ze daarvoor enkele dagen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, zijn vele vrouwen wel eens geneigd de beslissing uit te stellen. Daar zou verandering in kunnen komen met de ontwikkeling van nieuwe operatietechnieken

Een primeur in Frankrijk

Een groep van het Centre Hospitalier Universitaire de Nantes heeft de eerste sterilisatie langs hysteroscopische weg in Frankrijk uitgevoerd. Langs natuurlijke weg wordt een fibroscoop ingebracht om metalen veertjes in de eileiders te plaatsen. Een kijkoperatie dus. In de eileiders geven die veertjes Dacron (polyestervezels) af waardoor de eileiders worden afgesloten. Het duurt minstens drie maanden vooraleer de eileiders volledig dicht zijn en in die periode moet de vrouw dus nog een voorbehoedsmiddel gebruiken.

Een gemakkelijke ingreep

Tot dusver werden vrouwen gesteriliseerd door ligatuur van de eileiders, maar daarvoor is een algemene anesthesie noodzakelijk en dat betekent dus een ziekenhuisopname van minstens 48 uur. De nieuwe techniek daarentegen moet niet gebeuren onder algemene anesthesie en kan dus in de dagkliniek worden uitgevoerd. De ingreep zelf duurt hooguit 20 tot 25 minuten. De patiënte kan dus na de ingreep dadelijk naar huis.In het kader van een internationale studie die wordt uitgevoerd in Europa, de Verenigde Staten en Australië, werd deze techniek reeds uitgevoerd bij honderden vrouwen. Wel moet nog worden onderzocht hoe efficiënt de operatie is en hoe tevreden die vrouwen zijn. Sommige vrouwen zijn reeds een jaar geleden geopereerd zonder zwanger te worden. Wordt dus vervolgd, maar de toekomst ziet er bepaald rooskleurig uit.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 25/03/2002 - 00h00 Dr. L. Archimède. Le Quotidien du médecin du 13 mars 2002; N°7085.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
INTERVIEW: Relatie tussen de pil en borstkanker Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

De meeste vrouwen die orale anticonceptiva (of voorbehoedsmiddelen) nemen, vragen zich af of ze daarmee geen risico lopen op borstkanker. We hebben de vraag voorgelegd aan Dr. David Elia, gynaecoloog.

Omkeerbare contraceptie op lange termijn Geüpdatet op 16/09/2003 - 00h00

Veel vrouwen denken dat tubaire sterilisatie (afbinden van de eileiders) de enige onfeilbare contraceptiemethode is op lange termijn. Er bestaan echter andere methoden die minstens even betrouwbaar zijn en bovendien tenietgedaan kunnen worden, waardo...

Pil en roken: slecht voor het hart Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

De inname van een oraal anticonceptivum (de pil) verdubbelt het risico op myocardinfarct. Vrouwen die de pil nemen vóór de leeftijd van 40 jaar, moeten dus veiligheidshalve de voorkeur geven aan de minder gevaarlijke anticonceptiva van de derde gener...

Meer artikels