PUBLICITÉ

Stemloosheid: mijn stem is weg!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/12/2016 - 11h45
-A +A

Afonie of stemloosheid is een banale en onschuldige aandoening en wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking van het strottenhoofd of laryngitis. Wat zijn de meest voorkomende factoren die leiden tot het verlies van de stem en hoe kunnen we zo'n stemverlies behandelen?

PUB

Oorzakken van stemverlies

We hebben allemaal twee stembanden. Die bevinden zich in ons strottenhoofd. De trillingen van deze stembanden brengen klanken voort. Als een van de stembanden beschadigd is, verliezen we onze stem. Bij een banaal stemverlies, een vaak voorkomende winterkwaal, trillen de stembanden niet meer of slecht als gevolg van een ontsteking van het strottenhoofd (laryngitis).
 

Ik hoest en ik heb geen stem meer

Als we hoesten - bijvoorbeeld door een verkoudheid - werken onze stembanden niet zoals het hoort en botsten ze tegen elkaar aan. Bij aanhoudende hoest kunnen onze stembanden zo gaan opzwellen dat de klanken die we voortbrengen anders klinken. Onze stem verandert dan zodanig dat het soms zelfs lijkt of we geen stem meer hebben.
 

Ik heb te veel gezongen of geroepen

Als we onze stembanden meer doen werken dan goed voor ze is, raken ze vermoeid en kunnen ze ontsteken. Dat is bijvoorbeeld het geval als we langere tijd luid roepen tijdens een demonstratie of in een discotheek om ons verstaanbaar te maken, of nog als we urenlang zingen. De stembanden hebben dan moeite om te trillen en de voortgebrachte klanken klinken anders en soms veel gedempter. In extreme gevallen kunnen we zelfs geen klanken meer voortbrengen.
 

En als het nu eens iets ernstigs is?

 • Geen paniek, de stem verliezen is een goedaardig fenomeen dat snel overgaat, meestal na 24 tot 48 uur of hooguit na enkele dagen.
 • Als een dergelijk verlies van de stem meer dan een week aanhoudt, moet u wel naar een oor-, keel- en neusarts. Dat is ook aan te raden bij een bitonale stem (in twee tonen) of als er oorpijn mee gepaard gaat.
 • Als het verlies van de stem samengaat met ademhalingsproblemen, kan het wel om iets ernstigs gaan en moet u zo snel mogelijk naar een oor-, keel- en neusarts. Dat geldt zeker als het om een kind gaat. Het strottenhoofd van een kind is nog niet sterk genoeg ontwikkeld om een ontsteking te trotseren. De kans bestaat dat het stemverlies wijst op een subglottale laryngitis of zelfs op een epiglottitis (ontsteking van het strotklepje). Het zijn zeldzame, maar wel ernstige aandoeningen.

Wat te doen bij eenvoudig stemverlies?

 • Laat uw stembanden rusten. Dat is absoluut nodig. Forceer u ook niet om te fluisteren, want de koude lucht die u binnenkrijgt verergert de situatie nog.
 • Gorgel verschillende keren per dag met lauw water en rozemarijn- of tijmhoning, of met zoutwater.
 • Inhaleer eucalyptus- of tijmdampen.
 • Zorg voor voldoende vochtigheid in uw slaapkamer.
 • Ontstekingen kunt u bestrijden met ontstekingsremmers (bijv. ibuprofen).

 

Kan stemverlies voorkomen worden?

 • Als u buiten bent, denk er dan aan om altijd door de neus in te ademen. De ingeademde lucht die door uw neus gaat, wordt zo gefilterd en opgewarmd, wat het risico op een ontsteking vermindert.
 • Als u van plan bent om te zingen, te roepen of een lange speech te geven, probeer dan de dag ervoor en de dag zelf geen melkproducten te eten. Die werken namelijk verstoppend voor de stembanden.
 • Kauw wat verse gember en drink citroenwater. Drink niets koud, maar wel op kamertemperatuur.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 01/02/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 21/12/2016 - 11h45

Encyclopédie Vulgaris medical, www.vulgaris-medical.com.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe herkent men laryngitis? Gepubliceerd op 06/01/2014 - 17h05

Een hese stem, een geïrriteerde keel, lichte koorts... Laryngitis is een ontsteking van het strottenhoofd die meestal goedaardig is en waar geen specifieke behandeling voor nodig is. Maar laat het wel niet aanslepen!

Vette en droge hoest: pak de oorzaak aan! Geüpdatet op 13/03/2012 - 11h19

Wat is dat lastig, die vervelende hoest. Hoe goed we hem ook verzorgen met hoestsiroop, we raken maar niet af van die vette of droge hoest. Maar daar is ook een reden voor: een hoest verzorg je niet gewoon, je moet de oorzaak aanpakken!

Chronische hoest door overgevoeligheid: helse hoestbuien! Gepubliceerd op 22/03/2017 - 11h05

Wat hebben een parfum van een voorbijganger, de liggende houding of de slappe lach met elkaar gemeen? Voor de meeste mensen helemaal niets. Maar voor sommigen kunnen die drie elementen niet te onderdrukken hoestbuien uitlokken. Wat is dit nieuwe synd...

Meer artikels