PUBLICITÉ

Stel uw kinderen niet langer bloot aan junkfood!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/11/2016 - 10h08
-A +A

Een spelletje op de gsm van de ouders, een tablet helemaal voor hen alleen… Kinderen krijgen almaar meer met digitale media te maken. En dat is normaal: zo zit de wereld vandaag ineen, en zij maken er volop deel van uit. Maar met onze tijd meegaan, betekent nog niet dat we onze waakzaamheid mogen laten varen …

PUB

Reclame voor junkfood  in de apps

Volgens de WGO  zijn de regelgevende maatregelen ter beperking van het aantal reclamespotjes voor vet, zout en gesuikerd voedsel waaraan kinderen worden blootgesteld - bijvoorbeeld via de televisie - volledig achterhaald door alle reclamespotjes die ze in de apps of op de sociale media kunnen tegenkomen. De impact van de marketing op internet is inderdaad veel groter dan die van de professionele media: de merken kunnen gebruikmaken van speciale evenementen, ze kunnen zich specifiek tot kinderen richten die in het verleden open stonden voor junkfood of ze kunnen apps aanbieden om te spelen of te communiceren die eigenlijk verkapte reclamespotjes zijn. We vermelden hier ook Pokemon Go die de bedrijven dit jaar in staat stelden om massa’s virtuele beestjes op hun muren te projecteren en zo spelers te lokken… De fastfoodtenten hebben er massaal van geprofiteerd.

Wat kunnen we ertegen doen?

Die invasie dwingt ons om te reageren, zeker nu we de gevolgen van obesitas bij kinderen almaar beter leren kennen. Voor de overheidsinstanties is dat niet vanzelfsprekend omdat deze publiciteit vermomd, veelvormig en sluipend is en dus moeilijk te reglementeren valt. Het is dus aan de ouders om zich bewust te worden van de gevaren. Sommige aspecten maken dat ingewikkeld. Zo is het belangrijk dat we kinderen bijbrengen - zodra hun oordeelsvermogen dat toelaat - wat een reclamespotje is en wat niet. Het is de beste manier om van hen kritische consumenten te maken. Maar het is ingewikkeld! Toch zijn er ook andere, heel eenvoudige dingen die we kunnen doen. En daar is geen enkele kennis van welk technologisch hulpmiddel ook voor vereist…

  • Een simpele beperking van de tijd die kinderen en tieners voor al die schermen doorbrengen - dat wordt al aanbevolen om tal van andere redenen; de reclamespotjes voor junkfood zijn er nog een reden extra.
  • Correcte informatie geven over levensmiddelen en dat bij elke gelegenheid die zich aanbiedt, van dag tot dag.
  • Een evenwichtige voeding, aan alle gezinsleden aan te bieden, en maaltijden met veel fruit en groenten die samen worden genuttigd.

Niets van dit alles zal de publiciteit verminderen die kinderen en jonge pubers op hun gsm of tablet te zien krijgen, maar ze zullen zo wel bewustere consumenten en daardoor in staat zijn om een evenwichtige voeding te kiezen ondanks de karrenvrachten publiciteit voor junkfood die ze op hun weg tegenkomen …

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/11/2016 - 10h08
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Voeding: geloof de celebrity’s niet… Geüpdatet op 02/08/2016 - 13h48

De laatste tijd zijn er heel wat celebrity’s die publiciteit maken voor voedingswaren. Maar kunnen we ze wel vertrouwen om gezonde keuzes te maken? Een in Amerika uitgevoerde studie vindt van niet. En ook hier is het niet beter!

Waarom maakt televisie dik? Gepubliceerd op 15/01/2013 - 12h14

Hoe meer kinderen en adolescenten televisie kijken, hoe groter de kans op overgewicht. Dat lijkt niet meer dan logisch omdat je niet beweegt als je voor de tv zit en omdat je door niet te bewegen geen calorieën gaat verbranden . En toch is het niet d...

Meer artikels