PUBLICITÉ

Steken van bijen en wespen: niet te onderschatten

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 14/09/2012 - 14h29
-A +A

Een bijen- of wespensteek is zelden gevaarlijk, maar dat hangt af van de plaats van de steek en vooral van het feit of de persoon in kwestie al dan niet allergisch is voor het insectengif.

PUB

Steek en zwelling

Wespen, bijen en horzels behoren tot de klasse van de Hymenoptera of vliesvleugeligen. Al die insecten hebben aan hun achterlijf een angel die in verbinding staat met een gifklier en waarmee het insect zich kan verdedigen tegen aanvallers. Een steek kan gevaarlijk zijn naargelang de plaats ervan en als de betrokkene allergisch is voor het gif. De steek veroorzaakt steeds zwelling en pijn die enkele uren kan duren. Het eerste wat men moet doet is de angel en de gifzak verwijderen met het lemmet van een mes. Daarbij wordt het mes evenwijdig met de huid gehouden. Ook doeltreffend zijn systemen met een zuigpomp.

Kettingreacties

Bij een steek in de weke delen zoals het ooglid, zal de zwelling meer uitgesproken zijn. Als het insect wordt ingeslikt of ingeademd, moeten de hulpdiensten dadelijk worden verwittigd. Dat is een spoedsituatie: de zwelling kan immers de luchtwegen verstoppen en leiden tot verstikking. Buiten deze dramatische context is de steek van een vliesvleugelig insect van bij ons op zich niet gevaarlijk. Meerdere steken veroorzaken uiteraard een sterkere reactie, maar er zijn al honderden steken nodig om een mens te doden. Eén enkele steek kan echter gevaarlijk zijn bij personen die allergisch zijn voor het gif. Om allergisch te worden, moet men minstens eenmaal in zijn leven gestoken worden. De tweede steek zal dan een allergische reactie veroorzaken.

Initialement publié par Pierre Dewaele le 23/07/2002 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 14/09/2012 - 14h29

Guide du Voyageur. Medasso. Editie 2002

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoornaarssteken: erg of niet? Gepubliceerd op 02/08/2012 - 13h38

Steken van hoornaars en andere insecten maken deel uit van de typische zomerkwaaltjes . De lastposten verschijnen te pas en te onpas op ons terras of tijdens een picknick of barbecue. Maar laat uw zomer er niet door vergallen! En denk erom: ze zijn b...

Meer artikels