PUBLICITÉ

Statines: hét geneesmiddel tegen te hoge cholesterol

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 02/04/2013 - 17h11
-A +A

Medicatie tegen verhoogde cholesterol is in onze maatschappij al stevig ingeburgerd.

Er bestaan verschillende groepen van geneesmiddelen om het cholesterolgehaltein het bloed te verlagen.

De groep die vandaag het meest wordt voorgeschreven, zijn de statines.

aar wat zijn deze zo sterk verspreide geneesmiddelen precies?

PUB

Wat zijn statines?

Statines zijn stoffen die de werking van het enzym HMG-CoA reductase remmen. Daardoor vermindert de productie van cholesterol in het lichaam sterk. Ze wordt wel niet volledig stopgezet.

#E#Statines verlagen de LDL-cholesterol - dat is één type van cholesterol - met 20 tot 50 %.

Statines zijn onder meer te krijgen onder de naam Simvastatine®, Pravastatine®, ezv.

Hoe moeten statines worden ingenomen?

Statines moeten ‘s avonds voor het slapengaan worden ingenomen. Het enzym dat door de statines in zijn werking wordt geremd, is ’s nachts namelijk het meest actief.

Een behandeling met statines begint altijd met de lichtst mogelijke dosis. Die dosis wordt daarna geleidelijk aan verhoogd tot het peil is bereikt waarop het middel - volgens wetenschappelijk onderzoek - zijn preventieve werking uitoefent. Er wordt natuurlijk ook rekening gehouden met de bijwerkingen.

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 02/04/2013 - 17h11

Christian Funck-Brentano et François Gueyffier. « Statines, ce que dit la science », Le Monde.fr | 19.02.2013.
Agence Française de Sécurité Sanitaire des Produits de Santé (AFSSPS), Mise au point sur les risques musculaires des statines. Juin 2002. 
Efficacité et efficience des hypolipémiants, une analyse centrée sur les statines. Juillet 2010, mise à jour septembre 2010. Haute Autorité de Santé (HAS).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
ambior

Dit lijkt wel een door de statine-lobby gesponsord artikel: cfr de vele andere visies via de pers waarnaar hier niet verwezen wordt.

Tuina

Zeer juist. Enkele weken geleden bleek nog maar eens dat de statines er gekomen zijn door zeer zwaar lobbiewerk van de farma-industrie. De onderzoeken zouden gemasseerd zijn en de voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Hetzelfde fenomeen als met de alzheimer-medicatie. Daar begint alles nog maar.

edson

Door edton

Cholesterol is een heel belangrijke stof voor verschillende functies in het lichaam. Het is niet bewezen dat de hoeveelheid iets te maken heeft met hart en vaataandoeningen. De boosdoener voor die problemen is een te hoog homocysteine waarde in het bloed, dat zorgt ervoor dat aders ontsteken en dichtslippen. De te hoge homocysteine waarde kan behandeld worden met vit b12 en foliumzuur. De homocysteine waarde wordt bijna nooit gecontroleerd!! de reden? aan vitaminen is niets verdiend!!

PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels