Statines beschermen onmiddellijk

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 16/02/2002 - 00h00
-A +A

Statines zijn geneesmiddelen die het cholesterolgehalte in het bloed verlagen. Op lange termijn voorkomen ze cardiovasculaire complicaties. Het zou kunnen dat ze het hart vrijwel onmiddellijk beschermen.

PUB

Statines worden zeer vaak voorgeschreven om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen en zo hart- en vaatziekten te voorkomen. Hypercholesterolemie is inderdaad een belangrijke risicofactor net zoals roken, hoge bloeddruk, diabetes en onvoldoende lichaamsbeweging. Hoe meer het cholesterolgehalte wordt verlaagd, hoe kleiner wordt het risico op een vasculair accident.Het gunstig effect op de overleving wordt reeds duidelijk na enkele maanden behandeling. De behandeling moet evenwel levenslang worden gevolgd en tevens moet men gezonde eetgewoonten aankweken (om de vetinname te beperken). Maar als een geneesmiddel pas op middellange termijn bescherming biedt, is dat niet steeds een voldoende motivatie om de behandeling stipt na te leven. Een studie op muizen toont nu aan dat statines nog dezelfde dag het hart zouden kunnen beschermen en de grootte van een myocardinfarct met de helft verminderen. Met andere woorden, de toediening van een statine vermindert de ernst van een myocardinfarct indien tijdens de eerste uren na de inname van het statine (tot 18 uur in het experiment) een myocardinfarct zou optreden.

Over muizen en mensen

En bij de mens? Bij de mens is dat waarschijnlijk ook het geval, al is het niet steeds mogelijk resultaten die bij muizen worden behaald, naar de mens te extrapoleren. Maar bij muizen heeft cholesterol dezelfde schadelijke effecten op de slagaders. We zijn wel geen laboratoriumratten, maar het is toch beter het statine te nemen dan zelf de proef te willen ondergaan!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 16/02/2002 - 00h00 Lefer, Arterioscler Thromb Vasc Biol 2001; 21: 2059
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Statines: steeds meer effecten Geüpdatet op 23/07/2002 - 00h00

Statines worden hoofdzakelijk voorgeschreven aan patiënten met een te hoog cholesterolgehalte. De Heart Protection Studie (HPS) heeft nu echter aangetoond dat statines het risico op myocardinfarct en beroerte verlagen bij patiënten met coronair lijde...

Myocardinfarct: efficiënte preventie Geüpdatet op 25/03/2002 - 00h00

De geneesmiddelen die worden voorgeschreven om een eerste of een nieuw myocardinfarct te voorkomen, zijn zeer doeltreffend... op voorwaarde dat ze worden ingenomen!

Meer artikels