PUBLICITÉ

Statines: altijd goed voor het hart

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/10/2003 - 00h00
-A +A

Als er één geneesmiddel is dat u nooit mag vergeten als u een hartinfarct hebt gehad, zijn het wel statines. Deze moleculen verhogen immers aanzienlijk de overlevingskansen zonder recidive.

PUB

Bij iedereen doeltreffend

Statines zijn één van de belangrijkste medische ontdekkingen van de jaren 80. Deze moleculen gaan de productie van cholesterol door de lever tegen op basis van de diverse door het lichaam opgenomen vetten. Ze waren dan ook aanvankelijk geïndiceerd bij hypercholesterolemie. In de jaren 90 werden grootschalige onderzoeksprogramma's uitgevoerd om het effect van statines te bestuderen bij patiënten die een hartinfarct hadden gehad. De resultaten waren bijzonder veelzeggend: statines verminderen niet alleen aanzienlijk het aantal sterfgevallen en het aantal cardiale accidenten (met 30 %), maar zijn ook doeltreffend bij deze indicatie, ongeacht het cholesterolgehalte van de patiënten. Met andere woorden: statines zijn doeltreffend als secundaire preventie van een hartinfarct bij alle betrokken patiënten. Dat verklaart waarom statines vandaag zoveel voorgeschreven worden, want ze behoren tot de 10 vaakst toegediende geneesmiddelen.

Ze zijn nog altijd doeltreffend, maar zijn ze ook veilig?

Ze worden ook zeer goed verdragen, zoals gebleken is uit grootschalige studies. Hun belangrijkste bijwerking, spierafbraak (of rhabdomyolyse), is uiterst zeldzaam en kan worden voorkomen met eenvoudige voorzorgsmaatregelen. Cholesterol is immers onmisbaar voor de celadhesie, en bij een tekort bestaat het gevaar dat de spiercellen loskomen van elkaar. Om die bijwerking te vermijden, zal uw arts speuren naar drie risicofactoren. Hij zal u vragen of u al een spierziekte hebt gehad en last hebt van abnormale spierpijn, en regelmatig uw CPK-gehalte meten. CPK (creatine fosfokinase) is een enzym dat toeneemt als er iets scheelt met de spiercellen.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/10/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ