PUBLICITÉ

Staphylococcus aureus, publieke vijand nummer 1

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 13/10/2017 - 08h42
-A +A

De bacterie staphylococcus aureus wordt automatisch geassocieerd met voedselvergiftiging en nosocomiale of ziekenhuisinfecties. Maar de bacterie speelt ook een rol in tal van andere infecties.

We nemen deze geduchte ziekteverwekker even onder de loep.

PUB

Staphylococcus aureus, een sterk verspreide ziekteverwekker

Stafylokokken zijn bacteriën die sterk verspreid zijn rondom ons en in ons lichaam, meer bepaald op de huid en in onze slijmvliezen. Normaal dragen we deze bacteriën met ons mee zonder dat we symptomen ontwikkelen. Alleen als ons afweersysteem verzwakt of als de bacteriën door de huid- of de slijmvliesbarrière dringen, kan er een infectie optreden.

Van alle stafylokokken-bacteriën veroorzaakt staphylococcus aureus de meeste infecties.

Infecties veroorzaakt door staphylococcus aureus kunnen ernstig of minder ernstig zijn, ze kunnen lokaal of verspreid voorkomen.

Staphylococcus aureus ligt aan de basis van:

  • huidinfecties met productie van etter (steenpuisten, impetigo of krentenbaard, ‘het strontje’, panaritium of fijt, folliculitis of ontsteking van de haarzakjes, abces aan de tepel tijdens het zogen, enz.)
  • infecties van de slijmvliezen: luchtwegeninfecties (longontsteking, pleuris), infecties van de urinewegen en de geslachtsorganen (endometritis of ontsteking van het baarmoederslijmvlies, salpingitis of eileiderontsteking), ooginfecties (conjunctivitis), oorinfecties (oorontsteking), sinusitis, ontsteking van het endocardium (binnenbekleding van het hart), enz.

Alle algemenere infecties kunnen complicaties ontwikkelen en een bloedvergiftiging of een septische shock veroorzaken. Die kunnen fataal zijn.

De staphylococcus-bacterie is ook een van de meest betrokken ziektekiemen bij voedselinfecties en nosocomiale of ziekenhuisinfecties.

Staphylococcus aureus: de op één na belangrijkste oorzaak van bacteriële voedselvergiftigingen

Staphylococcus aureus is na salmonella de belangrijkste veroorzaker van bacteriële voedselvergiftigingen.

Stafylokokken vermenigvuldigen zich in voedsel en produceren toxische stoffen, de zogenaamde enterotoxinen. Die leiden tot symptomen als braken en diarree.
De infectie is doorgaans onschuldig en gaat meestal na een dag of twee vanzelf overal.

Levensmiddelen worden vooral besmet door de staphylococcus-bacterie bij het aanraken en behandelen, bijvoorbeeld met vuile handen, of als ze slecht zijn bewaard (ontdooien en weer invriezen bijvoorbeeld).
 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 20/01/2014 - 09h43 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 13/10/2017 - 08h42

Institut Pasteur, http://www.pasteur.fr/.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ