PUBLICITÉ

Staphylococcus aureus: een vijand in de huid

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/10/2014 - 15h54
-A +A

U hebt vast al wel eens de naam staphylococcus aureus horen vallen. Maar wat is het voor een bacterie?

Welke huidinfecties veroorzaakt ze, wat zijn de gevolgen en hoe kunnen we er ons tegen beschermen?

PUB

Staphylococcus aureus en huidinfecties

Er bestaan twee types van staphylococcus aureus.

 • Sommige zijn «ordinaire» bacteriën die ons ziek kunnen maken en die behandeld worden met antibiotica.
 • De andere behoren tot de groep van de multiresistente staphylococcus aureus, beter bekend met het Engelse letterwoord MRSA. Ze komen vooral in ziekenhuizen voor - vandaar ook de naam ziekenhuisbacteriën – en reageren niet op de traditionele medicatie. Daarom worden ze nauwgezet in de gaten gehouden en dwingen ze ziekenhuizen tot strenge voorzorgsmaatregelen - en ook drastischere vormen van medicatie.

Staphylococcus aureus besmet de huid alleen als die op de een of andere manier beschadigd of verzwakt is.

Opgelet: de traditionele middelen tegen eczeem bevorderen stafylokokkeninfecties. Die verhinderen dan weer het genezingsproces van het eczeem, waardoor u in een vicieuze cirkel terechtkomt!

Heel vaak gaat het om eczeem of herpes waar een superinfectie op komt. Door het krabben of een gebrekkige hygiëne (vaak zijn het kinderen die getroffen worden) gaan de bacteriën in de wonde zich vermeerderen. De patiënt klaagt dan van jeuk, de zone zwelt op en er verschijnen gele korstjes die doen denken aan opgedroogde honing. In dit stadium gaat het om impetigo of krentenbaard, dat is een oppervlakkige huidinfectie.

Als de stafylokok binnendringt in een diepere wonde (snijwonde, een kloofje door mycose, enz.), kan er erysipelas of betroos ontstaan. Dat is een zwaardere infectie die de vetlaag onder de huid aantast.  

In beide gevallen kan de patiënt na verloop van tijd een bloedvergiftiging oplopen die potentieel dodelijk is.

Gelukkig bestaan er antibiotica om de infectie te behandelen. De medicatie moet wel heel gericht worden gekozen en afgestemd zijn op de precieze bacterie (het moet duidelijk zijn of de bacterie resistent of niet om ze goed te kunnen behandelen). De behandelingswijze zal, afhankelijk van de ernst van de infectie, verschillend zijn:

 • Antibioticazalf voor een «kleine» superinfectie van een eczeem.
   
 • Langs orale weg in te nemen zakjes met antibiotica als de infectie een groter oppervlak bestrijkt of als het om betroos gaat.
   
 • Antibiotica-injecties bij zwaardere erysipelas of betroos, en natuurlijk in geval van bloedvergiftiging, om het effect te versterken.

Deze aanpak moet gecombineerd worden met strikte hygiënemaatregelen (reiniging van het hele lichaam met een bacteriëndodende douche-gel, heel zorgvuldige verzorging van de wonde, enz.)

Hoe beschermt u zich tegen staphylococcus aureus?

20 à 30 % van de mensen loopt rond met een staphylococcus aureus (de niet-resistente dus!) en heeft er geen last van. Contact met een ziektekiem is dus altijd mogelijk.

 • Goede hygiëne van de handen is een afdoende beschermingsmaatregel tegen alle bacteriën.
   
 • Staphylococcus aureus nestelt zich gewoonlijk in de neus! Mijd dus contact met mensen die veel in hun neus peuteren en leer uw kind het neus peuteren al zo vroeg mogelijk af.
   
 • Verzorg elke open wonde  zorgvuldig om het risico op infectie te verkleinen.
   
 • Neem een aantal voorzorgen als iemand in het gezin besmet is met staphylococcus aureus: kom niet te dicht in zijn buurt, draag geen kleren van elkaar, ga niet samen in bad, enz. 
Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/10/2014 - 15h54

Dr Fany Colson, dermatologue au CHU de Liège

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Panaritium of fijt: hoe snel verzorgen? Geüpdatet op 22/04/2014 - 10h12

Fijt is een veel voorkomende en pijnlijke infectie van een vinger of teen. De infectie ontstaat na besmetting van een wonde door een ziektekiem. Meestal is dat de Staphylococcus aureus. Wanneer moet u ingrijpen bij fijt en wat moet u doen?

Misschien is het wel eczeem? Gepubliceerd op 10/11/2017 - 13h47

Eczeem , vandaag vaker atopische dermatitis genoemd, is een huidaandoening die veel voorkomt bij kleine kinderen, maar soms wordt ze pas op volwassen leeftijd vastgesteld. Hoe herkent u ze?

Meer artikels