PUBLICITÉ

Stamcellen bieden hoop aan patiënten met bloed- en beenmergkanker

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 11/11/2003 - 00h00
-A +A

Stamceltransplantatie is een wapen tegen kwaadaardige beenmergziekten. Het UZ Leuven bouwde in een kwarteeuw een ruime ervaring met deze behandeling op. Tijd voor een terugblik en een blik op de toekomst.

PUB

UZ Leuven viert 1000ste stamceltransplantatie

De hematologie houdt zich onder meer bezig met alle kwaadaardige ziekten die voortkomen uit het beenmerg waaronder de verschillende vormen van leukemie, lymfeklierkanker, myeloom, e.a. De behandeling van patiënten met deze ziekten bestaat momenteel hoofdzakelijk uit chemotherapie, in sommige gevallen aangevuld met een stamceltransplantatie. In het UZ Gasthuisberg te Leuven staat de teller voor deze transplantaties nu op 1000.

Wat zijn stamcellen?

Stamcellen zijn 'omnipotente' cellen, dit wil zeggen cellen die nog tot elk type weefsel kunnen uitgroeien. Zij ontstaan na de versmelting van eicel en zaadcel. De bevruchte eicel deelt zich verder in cellen die zich geleidelijk gaan ontwikkelen tot cellen en weefsels waaruit ten slotte al onze organen gevormd worden. Ook bij volwassenen komen stamcellen in kleine aantallen voor in diverse organen voor. Ze zijn als het ware de reserveonderdelen.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 11/11/2003 - 00h00 Schrooten P. Hematologie UZ Leuven viert 1000 stamceltransplantaties. De huisarts 24/9/2003:17.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
'Tentbaby's' gered door gentherapie Geüpdatet op 06/05/2002 - 00h00

Voor de eerste keer heeft men kinderen met een erfelijke immunodeficiëntie kunnen genezen. Die krachttoer is mogelijk gemaakt dankzij gentherapie en de spitsvondigheid van een groep artsen van het Hôpital Necker in Parijs.

Ik heb beenmerg gegeven, waarom u niet? Geüpdatet op 22/03/2017 - 10h36

Ik heb me ingeschreven in het register in een ietwat aparte context en ik ben opgeroepen om beenmerg te doneren . De kans dat zoiets gebeurt, is normaal vrij klein zijn. Vandaag wil ik hierover getuigen om komaf te maken met de foute voorstellingen d...

Cellen om alles te doen Geüpdatet op 09/07/2002 - 00h00

Embryonale cellen zijn erg in trek voor hun vele eigenschappen. Die eigenschappen werden nu echter ook ontdekt in volwassen cellen. Volwassen cellen geëxtraheerd uit beenmerg kunnen zich delen (mitose) en zich dan differentiëren tot allerlei soorten...

Parkinson: nieuwe hoop dankzij stamcellen Geüpdatet op 29/04/2002 - 00h00

Bij de ziekte van Parkinson worden de zenuwcellen die de bewegingen controleren, aangetast, wat leidt tot motorische stoornissen. De transplantatie van stamcellen opent nieuwe mogelijkheden voor deze patiënten. De cellen worden afgenomen bij een park...

Meer artikels