Stamceltransplantatie is een wapen tegen kwaadaardige beenmergziekten. Het UZ Leuven bouwde in een kwarteeuw een ruime ervaring met deze behandeling op. Tijd voor een terugblik en een blik op de toekomst.

UZ Leuven viert 1000ste stamceltransplantatie
De hematologie houdt zich onder meer bezig met alle kwaadaardige ziekten die voortkomen uit het beenmerg waaronder de verschillende vormen van leukemie, lymfeklierkanker, myeloom, e.a. De behandeling van patiënten met deze ziekten bestaat momenteel hoofdzakelijk uit chemotherapie, in sommige gevallen aangevuld met een stamceltransplantatie. In het UZ Gasthuisberg te Leuven staat de teller voor deze transplantaties nu op 1000.
Wat zijn stamcellen?
Stamcellen zijn 'omnipotente' cellen, dit wil zeggen cellen die nog tot elk type weefsel kunnen uitgroeien. Zij ontstaan na de versmelting van eicel en zaadcel. De bevruchte eicel deelt zich verder in cellen die zich geleidelijk gaan ontwikkelen tot cellen en weefsels waaruit ten slotte al onze organen gevormd worden. Ook bij volwassenen komen stamcellen in kleine aantallen voor in diverse organen voor. Ze zijn als het ware de reserveonderdelen.