PUBLICITÉ

De stadia van bewustwording van baby’s

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 16/04/2012 - 18h35
-A +A

Elke dag kijkt u vol verwondering naar uw baby. U ziet hoe hij leert en ontdekt, hoe hij nieuwe gebaren maakt en zijn gevoelens met u deelt. U wilt vast alles doen om uw kindje te helpen zich optimaal te ontwikkelen. Met de onderstaande pistes kan het zich in de best mogelijke omstandigheden ontplooien!

PUB

Herkenningspunten in de ontwikkeling van het kind

De psychomotorische ontwikkeling van het kind is bestudeerd en ook vastgelegd in zogenaamde ontwikkelingsnormen.

  • Met 2 maanden lacht een baby als u tegen hem praat.
  • Met 8 maanden is hij bang als hij vreemde gezichten ziet.
  • Met 18 maanden maakt hij zinnetjes van 2 of 3 woorden.

Het gaat hier wel om de « ideale » normen. Ze dienen dus alleen als houvast. Elk kind is anders en heeft ook zijn eigen ritme. Het kan dus op bepaalde punten wat achterstand hebben en op andere voor zijn. De consultaties bij de kinderarts of bij Kind en Gezin voor kinderziektes of vaccinaties volstaan normaal om te voorkomen dat ouders zich onnodig zorgen maken. Ook het gezondheidsboekje is een efficiënt middel om de ontwikkeling van een baby op te volgen.

 

De ontwikkeling van een baby: leren communiceren

Tijdens zijn eerste levensmaanden reageert een baby op geluiden en op een stem - vooral dan die van zijn moeder of diegene die het meest met hem bezig  is. Al snel probeert hij ook met hem of haar te communiceren.

Al van bij de geboorte kan een baby huilen en roepen. Daarna, zo vanaf de vierde maand, begint hij ook te brabbelen. Nog later volgen de eerste lettergrepen zoals ba-ba-ba (7e tot 9e maand). Pas met drie jaar bouwt een kind ook zijn eerste echte zinnen, maar u moet al heel vroeg met eenvoudige en goed gearticuleerde zinnetjes op zijn gebrabbel reageren. U kunt uw kind stimuleren door op zijn gebaren en de dagelijkse dingen in huis (eten, huishouden, bezoekers, enz.) te reageren. Kinderen zijn ook gek op liedjes en verhalen.

Dat aanleren van mondelinge communicatie is van cruciaal belang om een kind te leren zich goed uit te drukken. Het zal erdoor ook makkelijker leren lezen en schrijven.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 16/04/2012 - 18h35
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kinderen die moeten brillen Geüpdatet op 13/01/2004 - 00h00

Van de in totaal 125.000 kinderen die elk jaar geboren worden, hebben er 20.000, d.w.z. één op de zes, een gezichtsafwijking. Die afwijking vroegtijdig opsporen, is essentieel voor een aangepaste correctie. Naast de noodzakelijke bezoeken aan de kind...

Meer artikels