PUBLICITÉ

Staart- en orenknippen : tradities uit het verleden !

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 05/09/2006 - 00h00
-A +A

Lang geleden was het staart- en orenknippen bij honden een standaardgebruik dat toegepast werd uit praktische overwegingen. Vandaag gebeurt het ook nog, omwille van esthetische motieven. Maar wat voor voorouders een gewoonte was, wordt vandaag verboden door de wet, tenminste in bepaalde landen. Doel is het welzijn van gezelschapsdieren te beschermen.

PUB

Staart- en orenknippen: waarom?

Om praktische redenen hadden onze voorouders de gewoonte om de staart en de oren van honden te knippen. Als ze gingen jagen met hun hond, kon de staart van de viervoeter gekwetst worden in het veld of de bossen. Waak- en jachthonden waren bovendien minder kwetsbaar als ze geen oorschelpen meer hadden, dat leverde bijvoorbeeld voordelen op bij het vechten met een vos die het vee in gevaar bracht en andere tegenstanders.

Maar vandaag zijn honden meestal gezelschapsdieren en de noodzaak om staart en oren te knippen is er niet meer. En toch is deze gewoonte vast verankerd in de hoofden van heel wat mensen. Totdat de gewoonte verboden werd, was het een standaardgebruik, vooral bij hondenrassen zoals de briard of langharige herdershond en de dobberman. Maar ook de Jack Russel, de Vlaamse bouvier, de Ierse terriër, de rottweiler, de boxer en de brak ondergaan nu nog amputaties. Ze zien er erg schattig uit met hun staart en hun mooie oren, maar sommige hondenliefhebbers hebben moeite om zich aan te passen aan de nieuwe look van hun huisdier(en).

Een Europese conventie voor het dierenwelzijn

In 1987 heeft de Europese Raad een Europese conventie goedgekeurd voor de bescherming van gezelschapsdieren. Sindsdien hebben heel wat landen de overeenkomst getekend die ondermeer chirurgische ingrepen verbiedt die alleen tot doel hebben om het uiterlijk van het dier te veranderen (zoals het oren- en staartknippen) of het verhogen van het comfort zoals dat het geval is bij het wegnemen van klauwen bij katten en het verwijderen van stembanden bij honden. In
België is het oorknippen bij honden verboden sinds 1 oktober 2001. Het staartknippen werd bij wet verboden op 1 januari 2006. In Frankrijk mag er sinds 2004, niet meer aan oorknippen gedaan worden. Staartknippen mag wel nog.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 05/09/2006 - 00h00 - https://portal.health.fgov.be - http://le.chien.free.fr
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kent u de lichaamstaal van uw hond? Geüpdatet op 27/09/2011 - 10h16

Door het gedrag van onze huisdieren te observeren geven we ze een kans om met ons te communiceren. Sommige houdingen of de stand van de oren of de staart zeggen namelijk iets over hun gemoedstoestand!

Adopteer uw hond volledig legaal! Geüpdatet op 15/01/2008 - 00h00

De adoptie van een hond is dikwijls een mooie gebeurtenis die het begin markeert van een lang vriendschapsverhaal. Opdat die adoptie een mooie herinnering zou blijven, is het wel nodig de regels en zijn rechten te kennen zodat alles volgens het boekj...

Meer artikels