PUBLICITÉ

Staand werken: waarom niet?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/08/2015 - 16h19
-A +A

Veel werknemers bewegen amper op het werk en zitten de hele dag op hun pc te turen. Staand werken is de laatste trendy tip om de gevaren ervan te counteren. Maar is het ook realistisch?

PUB

Staand werken is beter voor de gezondheid

Dat is de les die uit een recente studie werd getrokken. Veel mensen slagen er maar niet in om regelmatig aan sport te doen. Daarom worden er allerlei oplossingen gezocht om ons lichaam te laten bewegen.  Sommige zijn ronduit verrassend.

Zo is het idee ontstaan om de hele dag staand te werken en gewoon af en toe een pauze in te lassen. Dat is op zich niet zo ingewikkeld: het volstaat om onze bureautafel wat hoger te schroeven zodat we dezelfde ergonomische houding voor ons bovenlichaam kunnen aanhouden (ellebogen in  90°C, hoofd mooi recht) en voortaan zonder stoel kunnen werken.
Het resultaat is natuurlijk dat ons lichaam actief is in plaats van passief zoals wanneer we zitten. Zo komen er nu ook almaar meer bureautafels waaraan werknemers staand kunnen werken. Sommige zijn zelfs uitgerust met een loopband zodat mensen kunnen werken en tegelijk bewegen.

Niet overdrijven…

Er is duidelijk een groeiend besef van de noodzaak om ons lichaam meer te laten bewegen. Dat is verheugend om vast te stellen. Toch zijn er enkele kanttekeningen te maken bij die trend om staand te werken.

  • Staand werken is pas goed voor de gezondheid als we een (heel) goede houding aannemen. We zullen ons dus altijd wat moeten concentreren op de manier waarop we ons houden: soepele knieën, bekken gekanteld, rechte rug maar schouders ontspannen, enz.
  • De bureautafel moet ook echt geschikt zijn. Meestal kunnen we de hoogte van onze bureaustoel wel aanpassen, maar alle mensen verschillen van lengte als ze staan!
  • En last but not least: misschien bewegen we inderdaad niet genoeg door ons zittende werk, maar een beter evenwicht zoeken tussen ons professionele en privéleven lijkt me toch belangrijker dan een werkplek waar we staan!

Staand werken? Enkele praktische en haalbare voorstellen:

  • Sta regelmatig eens op - om het uur bijvoorbeeld - om een kleine pauze te nemen en intussen wat te bewegen. Dat kunnen simpele dingen zijn: naar het toilet gaan, een koffie halen, eens tot bij een collega gaan, of iets anders.
  • Zorg dat u vrijetijdsactiviteiten hebt: de dag zittend doorbrengen is minder erg als u ’s avonds niet urenlang op de bank ligt!
  • Als uw werkplek en de relatie met uw collega’s zich ertoe lenen, waarom dan niet eens een vergadering al stappend organiseren? Misschien is er in de omgeving van uw werk een park,  een kleintje is al goed, en vergadert u maar met een klein groepje.  Probeer het dan eens uit. Er is geen enkele reden waarom het niet zou werken.
Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/08/2015 - 16h19
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe kritiek op een collega uiten? Gepubliceerd op 30/04/2014 - 16h20

Als collega's hun werk afroffelen of menen dat alles veroorloofd is, zou men hen wel eens van antwoord willen dienen. Maar hoe kan men een medewerker bekritiseren? Enkele tips van psychiater en consulent François Lelord.

Meer artikels