PUBLICITÉ

Sporters: Waarom zoveel zalfjes gebruiken?

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 08/03/2010 - 00h00
-A +A

Sporters gebruiken veel zalfjes voor alles en nog wat. Lees dit artikel aandachtig alvorens u op hetzelfde pad te begeven!

PUB

Sporters houden van zalfjes


Begeef u eens naar de kleedkamers vlak voor om het even welke sportwedstrijd. U zult overweldigd worden door de geur van de zalfjes (vaak menthol bevattende producten) die de sporters op hun lichaam aanbrengen. Sommigen willen daarmee een spieropwarmend effect verkrijgen. Maar opgelet: geen enkele zalf is in staat om een goede opwarming van de spieren te vervangen. Het gevoel van warmte is afkomstig van een hoofdzakelijk perifeer fenomeen, dat geen enkele aanwijzing geeft over wat diep in de spieren gebeurt. Het geleidelijkheidsprincipe van de inspanning, de enige doeltreffende bescherming tegen kwetsuren, kan dus niet vervangen worden enkel en alleen door een massage.

Sportzalfjes worden steeds doeltreffender


Heel wat sporters zijn ook voorstanders van zalfjes na de inspanning. Daar is niets op aan te merken, zolang gebruikgemaakt wordt van producten zoals arnicaolie die er prat op gaan de spierontspanning te bevorderen. Het massage-effect alleen al is zeer bevorderlijk. Men moet daarentegen op zijn hoede zijn voor zalfjes die als geneesmiddel gebruikt worden. Zeer veel atleten doen echter een beroep op deze producten, sommigen af en toe, anderen systematisch. Reeds in 1990 bleek volgens een onderzoek dat 64% van de amateursporters jonger dan 25 jaar een NSAID (een niet-steroïdaal anti-inflammatoir geneesmiddel) gebruikt had om verstuikingen, tendinopathieën of spier- en peeskneuzingen te behandelen. We durven er veel op verwedden dat dit cijfer nog gestegen is. Er bestaan ondertussen uitgebreide productengamma's en de doeltreffendheid van die producten wordt steeds beter. Talrijke onderzoeken hebben inderdaad al bewezen dat die zalfjes de pijn veel sneller doen verdwijnen dan placebo's.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 08/03/2010 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat is hematocriet? Gepubliceerd op 28/04/2015 - 14h48

Het hematocriet gehalte wordt door sporters vaak beschouwd als een indicator van hun conditie. Hoe hoger het gehalte, des te beter! De realiteit zit echter veel complexer in mekaar.

Arnica: klein maar nuttig bloempje Gepubliceerd op 16/05/2017 - 15h09

Arnica is in de apotheek een van de meest verkochte geneesmiddelen die zonder voorschrift te krijgen zijn. Het is ook een van de klassiekers in de EHBO-kit en de sporterstas. Maar wat zijn nu precies de voordelen van deze bloem die in de bergen groei...

Vier massages om mijn winter een boost te geven! Geüpdatet op 08/03/2016 - 14h29

In putje winter staan ons energiepeil en ons humeur soms op een laag pitje. Wellness massages kunnen dan een moment van welverdiende rust en ontspanning bieden. Sonia Petrau-Gay is masseur en kinesist* en zet de weldoende effecten van deze massages o...

Meer artikels