PUBLICITÉ

Sporten is goed voor uw borsten!

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 26/02/2008 - 00h00
-A +A

Er zijn al vele duizenden studies gedaan die wijzen op het belang van sport voor de gezondheid in het algemeen. Maar nu blijkt dat sport ook bescherming biedt tegen borstkanker! Volgens een Franse studie bestaat er een rechtstreeks verband tussen de hoeveelheid sport die wordt beoefend en de mate van bescherming.

PUB

Dat sport belangrijk is voor de gezondheid, en meer bepaald borstkanker helpt voorkomen, werd in 2006 nog eens bevestigd door een studie van het INSERM (het Franse nationale instituut voor biologisch en medisch onderzoek). De auteurs hadden aan 100.000 vrouwen die geboren zijn tussen 1925 en 1950 heel gerichte vragenlijsten gestuurd. De vrouwen moesten om de twee jaar gedurende twaalf jaar vragen beantwoorden over hun lichamelijke activiteiten. In die periode werden 3424 nieuwe gevallen van borstkanker vastgesteld en uit de statistische analyse blijkt dat regelmatig bewegen voor een duidelijke vermindering van het risico (1). Meer zelfs: de studie toont ook aan dat er een evenredige verhouding bestaat tussen het niveau van sportbeoefening en het voorkomen van de ziekte. Ze baseerde zich hiervoor op een intensiteitsschaal van de inspanning die begon met 1 voor de zittende houding. Vandaar ging het snel in stijgende lijn. Koken kreeg de quotering 2. Daarna volgden yoga (van 2,5 tot 3,5), doe-het-zelven (van 3 tot 5), fietsen (van 4 tot 10), zwemmen (van 4 tot 11), squashen (12), enz.

Meer sport, minder borstkanker

Vertrekkend van deze waardeschaal kon men een aantal nuances invoeren in de lineaire daling tussen de ziekte en de graad van sportbeoefening. Een voorbeeld: een vrouw die vijf keer per week aan sport doet zou haar relatieve risico op borstkanker zien verminderen met 38%. Het positieve effect is kleiner voor een vrouw die enkel huishoudelijk werk doet. Toch zou er bij een huishoudelijke activiteit van 14 uur per week nog altijd een daling van het risico zijn met 18%. Samengevat: hoe meer lichamelijke inspanningen een vrouw doet, hoe beter ze beschermd is. Deze relatie blijft zelfs bestaan ondanks de invloed van andere hoge risicofactoren zoals overgewicht, hormonensubstituut, familiale voorgeschiedenis, nullipariteit (daaronder verstaat men vrouwen die geen kinderen hebben gebaard). De studie heeft wel haar beperkingen, wat Francoise Clavel Chapelon trouwens ook persoonlijk toegeeft (2). Al was het maar door de techniek die ze gebruikt: vragenlijsten kunnen niet voorkomen dat sommigen de graad van inspanning te hoog inschatten, of een slechte kijk hebben op de wisselende inspanning van een fietstocht. Toch is het resultaat voldoende overtuigend om volmondig te kunnen verklaren: Dames, sporten is goed voor uw borsten! Naar het waarom blijft het voorlopig evenwel gissen. Sommige specialisten voeren het gewichtsverlies aan. Andere denken meer aan veranderingen op hormonaal vlak. Nog anderen vermoeden dat het iets te maken heeft met de verhoogde weerstand: een gehard lichaam detecteert en bestrijdt de kleine kankers met meer succes.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 26/02/2008 - 00h00 (1) INSERM, 20 januari 2006, in Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. (2) Quotidien du médecin n. 7883, 24 januari 2006
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstkanker: doe aan sport! Geüpdatet op 12/10/2009 - 00h00

De maand oktober staat traditioneel in het teken van de strijd tegen borstkanker . De vereniging Europa Donna, de Europese coalitie tegen borstkanker, legt dit jaar de nadruk op het grote belang om regelmatig een fysieke activiteit te beoefenen.

Menopauze: de geheimen van de hormonale behandeling Geüpdatet op 27/06/2011 - 16h35

De menopauze is een scharnierpunt in het leven van elke vrouw. Ze markeert het einde van de vruchtbaarheid, gaat gepaard met een verhoogd risico op osteoporose en met soms erg hinderlijke symptomen zoals de fameuze opvliegers. Goede informatie is de...

Meer artikels