PUBLICITÉ

Sporten: hoe weet u wanneer u over uw limiet gaat?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/05/2012 - 18h02
-A +A

Met een hartslagmeter hoeft u niet bang te zijn dat u over uw grenzen gaat en kunt u veilig sporten. Maar er bestaan nog andere hulpmiddeltjes.

Hoe weet u nu wanneer u over uw limiet gaat?

PUB

Joggen: de simpelste test

Als u een amateurjogger bent, kunt u met een heel eenvoudig manier weten of u over uw grenzen gaat: u moet tijdens het lopen nog een gewoon gesprek kunnen voeren.

Als u buiten adem bent zo gauw u iets zegt, moet u uw tempo vertragen.

 

De hartslagmeter: een heel praktisch hulpmiddel om uw grenzen te kennen

Een hartslagmeter is een toestelletje dat de hartslag meet terwijl u loopt. Dat gebeurt met behulp van twee kleine elektrodes. Het apparaatje kan aan de pols gedragen worden, aan een riem of vastgemaakt worden op het stuur van de fiets bijvoorbeeld.

  • De theoretische maximale hartslag wordt verkregen door de formule 220 - leeftijd.
  • De hartslag in rust ligt meestal lager dan 65 tellen per minuut voor een getraind hart.

Voor beginnelingen is dit toestelletje niet onmisbaar, maar wel nuttig. Kies wel een eenvoudig apparaat dat gebruiksvriendelijk is.

Voor geoefende sporters is een hartslagmeter een heel praktisch dingetje. Het zegt u in real time hoe ver u van uw limiet af bent. U kunt zo ook de intensiteit van uw inspanning controleren en uw vorderingen volgen.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 29/05/2012 - 18h02 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 29/05/2012 - 18h02

Test van Ruffier-Dickson in "Prévenir Alzheimer, cancers, infarctus", Dr Presles et Dr Solano, uitgeverij Laffont. Bertin Cécile, Courir au féminin, Éditions Leduc.

 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Klaar om weer aan het sporten te gaan? Gepubliceerd op 08/06/2016 - 12h08

Lichamelijke activiteit en sporten worden in het algemeen aangeraden voor de gezondheid. Sporten kan op elke leeftijd, er opnieuw mee beginnen ook. Maar bespreek wel met uw arts in hoeverre een cardiologische check-up wenselijk is voor u aan de slag...

Test uw vorm Geüpdatet op 15/04/2003 - 00h00

Er bestaan een heleboel tests om na te gaan of u in goede of slechte fysieke conditie verkeert. Ze vereisen geen speciaal materiaal, en na een paar minuten hebt u al de uitslag. Doén dus!

Sporten? Ja, maar. . . Geüpdatet op 23/10/2007 - 00h00

Ik leid een sedentair leven en heb zin om te bewegen! Maar als ik weer begin te sporten, welke voorzorgen moet ik dan nemen? Moet ik op voorhand een check-up laten doen en hoe kan ik mijn fysieke conditie evalueren?

Meer artikels