PUBLICITÉ

Sporten en vet mijden: fout!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/11/2013 - 16h20
-A +A

De meeste atleten die aan duursporten doen, vermijden vetten als de pest uit angst om meer te gaan wegen.

Maar dat is een vergissing!

PUB

Weldoende vetten voor sporters

Sporters ontzeggen zich vaak vetten
Ze zijn immers bang om te verdikken.
Maar die tactiek is verkeerd. Bij een tekort aan vetten "verleren" de spieren de vetafbraak, dat is het verbranden van vet door oxidatie. Het zou beter zijn om de spieren daar net in te oefenen!

Een vettere voeding verhoogt de opslagcapaciteit in de vezels.
Men moet weten dat de meeste atleten die duursporten beoefenen de combinatie van een vetrestrictie en veel trainen ervoor zorgt dat er niet te veel 'opgeslagen' wordt. Een terugkeer naar een voeding met meer vetten draagt bij tot een normale vetreserve en dat zorgt ervoor dat men op de dagen waarop men een topprestatie moet leveren, de inspanning langer kan volhouden.

Onze genen beïnvloeden onze capaciteit om vetten te verbranden

Maar men vermoed dat er nog andere factoren zijn die een invloed hebben, genetische factoren bijvoorbeeld. Men stelt vast dat bepaalde verzadigde vetzuren (charcuterie, vlees, kaas) de activiteit afremmen van genen die betrokken zijn bij het proces van de lipolyse (oxydatie van vetten).

Omgekeerd gaan vetzuren zoals omega-3 vetzuren (vooral in vis) dezelfde genen activeren, wat zich vertaalt in een groter aantal enzymen per gram spieren en vetweefsel.

Een voeding met veel vlees zal de resistentie aan gewichtsverlies progressief invoeren, terwijl vetzuren zoals die in vis ervoor zorgen dat de reserves makkelijker verbrand worden en zo de uithouding doeltreffend verhogen.

Helaas schat men het aantal atleten dat met een tekort kampt op 90%.

  • Enerzijds eten ze te weinig vetten van het omega-3 soort

  • Anderzijds eten ze maar net genoeg lipiden zodat de weinig goede vetten die overblijven omgeleid worden en als acute brandstof dienst doen. De remedie? Een verrijkte voeding.

Een paar voedingstips:

  • Breng groenten op smaak met olijfolie en koolzaadolie: drie soeplepels per dag.

  • Wees niet gierig met noten op net menu, elke morgen bijvoorbeeld of bij wijze van tussendoortje na een training.
  • Voorzie twee à drie keer per week een maaltijd met vis.

  • Eet uw brood met boter: 10 à 15 g per dag.

  • Eet kaas, ongeveer 40 g per dag

  • Ook eieren mogen op het menu (+/- 5 per week), net zoals avocado's (1 of 2 per week) en pure chocolade (10 à 20 g/dag, enz.)
Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 12/09/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 19/11/2013 - 16h20
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Leve al het lekkers tijdens de feesten! Gepubliceerd op 17/12/2012 - 13h44

De eindejaarsfeesten en bijhorende maaltijden hoeven geen aanslag te plegen op onze gezondheid. De traditionele feestproducten zitten in feite boordevol goede voedingsstoffen. Ganzenlever, zeevruchten, zalm, kaviaar, chocolade ... Ontdek hun positiev...

Van welk voedsel word je vrolijker? Gepubliceerd op 27/01/2015 - 10h40

Elke ochtend een lepel goed humeur kunnen nemen om meer pit te krijgen. Dat zou pas geweldig zijn, zeker als we het eens wat moeilijker hebben. Jammer genoeg bestaat dat niet! Maar we kunnen wel bepaalde levensmiddelen bovenaan op ons menu zetten die...

Wat moet ik eten om goed oud te worden? Gepubliceerd op 10/04/2012 - 17h38

Niemand ontsnapt aan het verouderingsproces, ook al kunnen we de tekenen een poosje verdoezelen met botox! Ouder worden gaat gepaard met een hele reeks van vaak heel uiteenlopende kwaaltjes en ziektes. Maar voeding heeft zoals bekend een invloed op o...

Meer artikels