PUBLICITÉ

Sportblessures

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Per jaar lopen in ons land bijna 3 miljoen sporters een blessure op. Daarvan moet de helft medisch behandeld worden. Van elke tien sporters moeten er jaarlijks twee medisch behandeld worden.
De kans dat u zelf een behoorlijke blessure oploopt is dus ongeveer 1 op 5. Bent u tussen de vijftien en vijfentwintig en doet u veel aan wedstrijdsport, dan is de kans nog groter, omdat daar de meeste klappen vallen.

Over de plaats en de aard van de blessures bestaat weinig misverstand. De benen, knieën, voeten en enkels scoren bijna 65 procent. Verstuikingen en kneuzingen zijn aan de orde van de dag. Niet echt levensgevaarlijk dus, maar wel hinderlijk en pijnlijk.

Oorzaken
Sporters hebben blessures vrijwel altijd aan zichzelf te danken. Het draait hierbij om vijf punten.

- Sportiviteit
Als u uzelf sportief gedraagt, doet de tegenpartij dat waarschijnlijk ook. Dat kan heel wat klappen en andere narigheid schelen.

- Wedstrijdmentaliteit
Uw sport om te winnen. Al is het maar van uzelf. Maar als dat winnen ten koste moet gaan van uw eigen of andermans gezondheid, dan zit er natuurlijk iets scheef. Alleen sommige topsporters kunnen door pijngrenzen en diepe inzinkingen heen gaan.

- Conditie en fitheid
Neemt u te veel hooi op uw vork, dan vergroot u daarmee de kans op blessures. Overdrijf dus niet, al denkt u dat u best nog even door kunt gaan. Zorg dat je in conditie bent. En bent u een dag niet fit, pas u dan een beetje aan.

- Training
Training is niet alleen goed voor de conditie maar vergroot ook uw technische mogelijkheden. En hoe beter de techniek, hoe kleiner de kans op blessures.

- Warming-up, rekken, cooling-down
Sporten vraagt veel van uw spieren. Gelukkig zijn die tot heel veel in staat, als ze maar goed behandeld worden. Door een warming-up. Een cooling-down en rekoefeningen.

Voor mannen ligt het risico van een sportblessure bijna tweemaal zo hoog als voor vrouwen. Bij mannen is dit risico vooral hoog in de leeftijdscategorie 15 tot 30 jaar; bij vrouwen komen relatief veel blessures voor in de leeftijd van 10 tot 24 jaar en bij 40 tot 44 jaar.
Het grote verschil in het aantal blessures tussen mannen en vrouwen (respectievelijk 70 procent en 30 procent) wordt vooral veroorzaakt door de bij uitstek door mannen beoefende voetbalsport. Deze sport zorgt voor de meeste blessures (ruim eenderde van alle medisch behandelde blessures). Blessures aan de onderste ledematen zijn goed voor bijna tweederde van het totaal aantal blessures; vooral de enkel en de knie zijn daarbij in het geding.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Sportblessures bij vrouwen Geüpdatet op 21/02/2006 - 00h00

Specialisten in sporttraumatologie wijzen al jaren op een hele reeks specifieke risico's bij vrouwen. Die hangen meestal samen met het feit dat vrouwen een totaal andere hormoonhuishouding hebben dan mannen.

Meer artikels